"Почесний патріарх ПЦУ" Філарет досі контролює потоки, що надходять від єпархій, і не поспішає ділитися ними з ПЦУ і Константинопольським патріархатом. У свою чергу, Варфоломій посилив тиск на ПЦУ з тим, щоб отримати контроль над ставропігіями.

За даними "Вістей", Галльський Еммануїл - екзарх Вселенського патріархату в Україні почав активно вимагати від людей екс-президента Ростислава Павленка та Андрія Юраша організувати зустріч митрополита ПЦУ Єпіфанія з Володимиром Зеленським.

"Метою зустрічі було б отримання підтвердження про готовність передати ставропігії, обіцяні Петром Порошенком, Вселенського патріархату", - каже чоловік у навколоцерковних колах.

Йдеться про секретну угоду між екс-президентом і Вселенським патріархатом, підписану 3 листопада в Стамбулі, у ст. 3 якого говорилося про "набуття... Місією "Ставропігія Вселенського патріархату в Україні" будівель, приміщень та інших об'єктів".

Тоді різко змінився тон, яким Константинополь говорив з ПЦУ. Джерела зазначили про електронний лист на ім'я Єпіфанія, в якому Варфоломій чітко визначив: церква повинна буде перераховувати Вселенському патріархату "десятину". Її обсяги були окреслені абсолютно чітко: "рахунок" від Варфоломія включав в себе 7100 громад, які повинні щомісяця перераховувати в Константинополь $4–20 тис.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня
Показати ще

"Навіть якщо взяти нижню планку, ПЦУ повинна була б перераховувати щомісяця близько $28 млн - це сума, абсолютно непідйомна для Української церкви, - вважає співрозмовник "Вістей". - чи Говорить це про те, що Варфоломій не знайомий з реаліями? Навряд чи. Швидше, він хотів підштовхнути цим ПЦУ до активних дій у питанні ставропігій".

Фінансове питання для ПЦУ непросте. В одному з інтерв'ю Епіфаній визнавав, що священики ПЦУ не одержують зарплату, але і не роблять внески в єпархіальні управління. Фінпотоки досі контролює Філарет.

"От він і хоче ліквідувати Київський патріархат і патріархію, щоб заволодіти коштами", - сказав Філарет.

Паралельно він у травні завдав відчутного удару по Єпіфанію, позбавивши його фінансування.

Про "фінансовий" характер конфлікту між ПЦУ і УПЦ КП свідчить той факт, що відразу шість пунктів рішення Синоду Філарета були присвячені майнових питань.

Нагадаємо, Київський священик взяв приклад з Зеленського, українці регочуть: "Пішов Томос сполоснути", відео.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Зеленський і Аваков на Донбасі: що відбувається просто зараз.

Також "Знай.uа" писав, у партії Зеленського "Слуга народу" відшукали затятого супротивника Майдану.