Вадим Новинський лише у 2012 році, завдяки указу Януковича, прийняв українське громадянство, але вже встиг залишитися в пам'яті жителів країни надовго. Скандали, пов'язані з ним, просто не злічити, але, за будь-якої влади, він все ж залишається на плаву.

Вадим Новинский
Вадим Новинский

Біографія цієї людини містить дуже багато білих плям. Багато хто вважає, що він не зовсім той, за кого себе видає, повідомляє портал Аргумент.

Читай Знай.uа оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Наприклад, травневі свята у 2013 році він провів у Криму разом з Януковичем. Віктор Федорович повсюдно рекламував Новинського, явно даючи зрозуміти кримським "вершкаv" на різного роду заходах, хто тепер "старший по Криму".

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК
Показати ще

Рінат Ахметов та Віктор Янукович
Рінат Ахметов та Віктор Янукович

За версією журналу "Фокус" у 2012 році його статки оцінювалися в $ 4,4 мільярдів і Новинський був на 2 місці серед 200 найбільш багатих українців.

Відомо, що він працює на два будинки - Київ та Санкт-Петербург.

Вперше про Новінського, як про російського бізнесмена в Україні заговорили в лютому 2000 року. Тоді компанія "Смарт-груп" з Дніпропетровська, відома як металотрейдер-посередник, отримала дозвіл Антимонопольного комітету України на управління акціями Інгулецького гірничо-збагачувального комбінату.

Вже через 4,5 року керуюча "Смарт-груп" викупила у держави останній пакет акцій, щоій належав (37,57%), повністю заволодівши комбінатом. При чому, за "копійчану" ціну. Експерти назвали цей викуп "крадіжкою".

Ті ж експерти вважають, що реальна ринкова вартість об'єкта була занижена для Новинського в 5 разів. Схема так званої "приватизації" була дуже цинічною і ніхто цього не приховував. Отримавши в управління контрольний пакет акцій Інгзк в 2000 "Смарт-груп" справно експлуатувала комбінат. Завищуючи собівартість виробленого концентрату і відводячи невраховану прибуток в "тінь", не сплачуючи податки. Частина коштів, виручених таким чином, пізніше пішла на викуп у держави, пакета акцій, що їй належав.

Та й взагалі приватизація стала можливою після прийняття одного спеціального закону, ухваленого Верховною Радою. У ряді ЗМІ стверджується, що за "правильне" голосування Новинський кожному нардепу заплатив по $50 тисяч. А в день голосування Новинський навіть особисто приїхав у Верховну Раду і спостерігав за голосуванням.