США звинуватили Росію в порушенні Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД) й розірвали його. РФ у свою чергу також заявила, що не виконуватиме умов договору.

За три тижні до ймовірного припинення дії Договору Євросоюз закликав Росію повернутися до дотримання цього найважливішої угоди про роззброєння. Верховний представник ЄС із зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могерини поширив відповідну заяву від імені ЄС.

Читай Знай.uа оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

У ній чиновниця попередила про загрозу нового витка гонки озброєнь.

Дональд Трамп та Володимир Путі
Дональд Трамп та Володимир Путі

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

"Ми глибоко стурбовані розвитком ситуації з договором про ДРСМД, термін дії якого не може завершитися 2 серпня 2019 року", - йдеться в документі.

Могерини настійно закликала Росію уважно поставитися до багатьох претензій з приводу російської ракети 9М729 і негайно вжити заходів щодо повного дотримання договору.

"Найближчі дні - це останній шанс для діалогу і прийняття необхідних заходів, щоб зберегти цей важливий стовп європейської архітектури безпеки", - зазначила глава європейської дипломатії.

Дональд Трамп та Володимир Путі
Дональд Трамп та Володимир Путі

Зазначимо, що договір про ДРСМД був укладений США і СРСР у 1987 році. Він забороняє ракети з дальністю від 500 до 5500 кілометрів. США, позицію яких підтримують союзники по НАТО, на початку лютого оголосили про початок виходу з цієї угоди, стверджуючи, що російська ракета 9М729 порушує його. Строк для розірвання договору закінчується на початку серпня.

Росія заперечує порушення договору, наголошуючи, що дальність ракети 9М729 менш як 500 кілометрів. На початку липня Москва також офіційно призупинила.

Нагадаємо, політв'язень Кремля Клих оголосив голодування, звернувшись до Зеленського.

Як повідомляв Знай. ua, родичі політв'язнів терміново звернулися до Зеленського.

Також Знай. ua писав, що українці вийшли на вулиці на підтримку Сенцова.