Адміністративна реформа в частині скорочення та реорганізації міністерств і відомств є першим масштабним проектом Офісу Президента Володимира Зеленського, повідомляють delo.ua.

Вже з вересня новий Кабінет міністрів почне працювати в оновленому форматі. Як повідомили, скорочення торкнеться як мінімум 5 міністерств і майже 500 осіб. Попередня настільки важлива реорганізація державної моделі управління (в тому числі і Кабміну), системи міністерств і відомств в Україні була проведена у 2010-2011 роках (так звана "адміністративна реформа"). Тоді були реорганізовані десятки міністерств. На основі державних комітетів були створені державні служби, державні агентства, які формально підпорядковані міністерствам. Реформа здійснювалась на основі указу президента Віктора Януковича після повернення норм Конституції в редакції 1996 року, яка дозволила президенту створювати державні органи влади. У період свого президентства Петро Порошенко теж скористався правом змінювати кількість міністерств, збільшивши їх кількість.

"Рано чи пізно ми повинні будемо піти на зменшення державного апарату, щоб скоротити видатки бюджету і привести кількість співробітників до європейських стандартів через підвищення навичок їх функціоналу. Тим більше, що резерви для цього воістину величезні. На сьогоднішній день багато міністерства надзвичайно малоефективні, обтяжені масою зайвих ланок і незліченною кількістю надлишкових функцій", — говорить новообраний народний депутат від "Слуги народу" Олена Мошенець. До того ж, ліквідація дублюючих функцій, на її думку, підвищить власну відповідальність чиновників і знизить корупційні ризики. Оптимальним у "Слуги народу" бачать складу з 15-16 міністерств з одним віце-прем'єром, який буде заміняти главу уряду в моменти його відсутності. При цьому в ОП проти вільних віце-прем'єр-міністрів.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення
Показати ще

Нагадаємо, Лесев розповів, коли Зеленський принесе мир на Донбас.


Як повідомляв раніше Знай.uа є два кандидати на крісло віце-прем'єра.


Також Знай.uа писав про те, що українці будуть відзначати нове свято.