У суботу, 7 вересня, між Україною і Росією відбувся обмін утримуваними особами. На батьківщину повернулися 35 в'язнів, яких утримували у в'язницях РФ. Зовнішньополітичне відомство США привітало звільнених заручників.

Про це йдеться в офіційній заяві Держдепартаменту США, яку оприлюднили у неділю. У відомстві також закликали Москву до виконання всіх вимог Мінських домовленостей.

"США вітають звістку про звільнення 35 українців, захоплених Росією, в обмін на 35 ув'язнених, яких утримувала Україна. Ми послідовно закликали до повернення 24 членів українських екіпажів, затриманих РФ після нападу в листопаді 2018 року на українські судна в Чорному морі біля Керченської протоки, а також Олега Сенцова та інших політичних в'язнів", - наголосили у Держдепі.

У Вашингтоні також закликали Росію негайно звільнити всіх інших українців, "у тому числі членів кримськотатарської громади, які залишаються несправедливо ув'язненими". До цього також закликав народний депутат від партії "Голос" Святослав Вакарчук.

Популярні новини зараз
Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Окрім цього у Держдепі США позитивно оцінили зрушення у відносинах України та Росії. Водночас, у відомстві підкреслили, що підтримують позицію України.

"Ми підтримуємо зусилля Президента Зеленського й закликаємо Росію виконати всі свої зобов’язання, взяті нею в межах Мінських угод", - зауважили в зовнішньополітичному відомстві США.

Зазначимо, що обмін відбувся за формулою "35 на 35". Таким чином, в Україну повернулися 11 політв'язнів, 22 незаконно захоплених моряки та 2 співробітники СБУ. Із російського СІЗО "Лефортово" приблизно о 8:40 виїхали два автобуси, в яких імовірно перебували наші кремлівські бранці. Вони прилетіли до України у суботу, 7 вересня. Біля трапу їх зустріли родичі та президент Володимир Зеленський.

Нагадаємо, Знай.ua веде онлайн-хроніку обміну полоненими між Україною і Росією.

Як повідомляв портал Знай.ua, Зеленський зробив неймовірний подарунок звільненим морякам, українці зворушені: носив місяцями.

Також Знай.ua писав, повернення політв'язнів до України: у Зеленського показали ексклюзивні фото з літака.