США можливо переконати в необхідності угоди між Україною і Китаєм, пов'язаної зі скандальним підприємством "Мотор Січ". Про це заявив політолог Юрій Романенко на своїй сторінці у Facebook.

"Володимир Зеленський з перших кроків демонстрував прагматичний підхід у внутрішній і зовнішній політиці, ніж нагадує Трампа. Розвиток вітчизняної економіки дає робочі місця і податки, а, значить, ресурси, якими держава може розпоряджатися для проведення своєї політики. Очевидно, що Зеленському і новому уряду потрібно грати на інтересах сторін. Американцям потрібно говорити, що ми не можемо відмовитися від контракту, оскільки це суперечить нашим економічним інтересам, і США не завдасть величезної шкоди. Китай все одно вже має доступ до цих технологій… Варто також сказати, що загрози Трампа закрити 250 млн допомоги на ВСУ теж не співрозмірні втрати угоди з Китаєм. У випадку з "Мотор Січ" вигода України в тому, що вона отримує мільярди доларів, які дозволяють забезпечити зайнятістю наших громадян. Рівно те, що намагається зробити Трамп для економіки США. Це зрозумілий аргумент для американців", - пояснив він.

Романенко додав, що побоювання, нібито отримавши контроль на "Мотор Січ", Китай зможе скористатися українськими технологіями в оборонній сфері, є надуманими.

"Наївно припускати, що у Китаю і Росії немає доступу до надбань 70-х років минулого століття взагалі. Нові технології Україна практично не народжує, а в умовах жахливої деградації системи освіти з кожним роком це робити все складніше і складніше. Тому аргумент про те, що Україні важливо утримати технології цих двигунів будь-якою ціною, неспроможний. Не стоїть питання – буде чи не буде виробляти Китай ці двигуни. Буде. Стоїть питання – коли і в якому обсязі він налагодить виробництво. Україна має декілька років, щоб реалізувати той потенціал, що залишився на "Мотор Січ" таким чином, щоб 25 тис. співробітників отримували зарплати, а держава не позбулося одного з ключових суміжників для таких вмираючих гігантів, як "Антонов" та інші підприємства, які складають "славу українського машинобудування". Тому вся раціональна аргументація вказує на те, що Україні у випадку з "Мотор Січ" потрібно підтримати китайський контракт і розблокувати роботу підприємства. АМКУ повинен схвалити цю угоду", - упевнений політолог.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Юрій Романенко

Романенко наголосив, що український уряд зобов'язаний діяти швидко, не відкладаючи проблему "на потім".

"найгірше, що Україна може зробити в нинішній ситуації – спробувати почекати, коли все розсмокчеться. Не розсмокчеться. Від "голодної смерті" (без ринку збуту) "Мотор Січ" виграють усі, крім України. Базовим постулатом зовнішньої політики України має стати слоган "Money first" ("спершу гроші"). Всі наші партнери повинні знати, що Україна готова вигризати кожен цент на світовому ринку. Тоді до нас буде шанобливе ставлення та інтереси буде відстоювати простіше", - підсумував експерт.

Зеленский на китайско-американской растяжке. Что делать? В последние дни произошли ряд событий, которые в очередной раз...

Geplaatst door Yuriy Romanenko op Zondag 8 september 2019

Нагадаємо, що "Мотор Січ" постачали продукцію Росії.

Як повідомляв портал Знай.иа, китайська компанія Skyrizon може стати власником більше 50 відсотків акцій "Мотор Січ".

Також портал Знай.иа писав, що у Запоріжжі пройшли обшуки підприємства "Мотор Січ".