Президент України Володимир Зеленський може зустрітись із лідерами країн "нормандського формату" (Україна, Німеччина, Франція, Росія) у вересні. Експерти активно обговорюють майбутній формат переговорів з Росією і роблять кожен власне припущення. Єдиної думки, як все може скластись, немає.

путін
путін

Міжнародник Юлія Осмоловська в коментарі OBOZREVATEL радить сприймати інформацію про "прорив" по Донбасу зі скептицизмом. Поки ніякої конкретики не видно, і не факт, що буде. Правда, вона акцентує увагу на одному з форматів, раніше обговорюваному в міжнародних колах. Зокрема, у формулі "Штайнмайера", озвученій міністром закордонних справ Німеччини (а нині її президентом) Франком-Вальтером Штайнмайером. Суть її у тому, що Росія передає контроль за кордоном. Українська армія бере під контроль всю територію Донбасу.

Зеленський і Штайнмайер
Зеленський і Штайнмайер

Цей формат був запропонований ще в 2016 році, але конкретних зрушень за нього досі немає. У Раді вже зареєстровано ряд законопроектів, якими передбачається звільнення людей, звинувачених за низкою статей: шпигунство, повалення конституційного ладу, наруга над державними символами та інші.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Українців попередили про "важкі" платіжки за світло Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося
Показати ще

При такому форматі є величезні ризики, що нове "керівництво" Донбасу буде погано контролюватися з Києва.

З іншого боку - подібний формат дасть можливість українській владі розпочати процес інтеграції територій, через культуру, економіку і так далі.

Микола Белисков, експерт з міжнародних питань переконаний, що Україні не варто поспішати і йти з Росією в переговорний процес, адже в команді президента обіцяють швидке посилення економіки країни. А в даний момент наша країна не в найкращій переговорної позиції.

Донбас
Донбас

"Економіка України після падіння в 2014-15 роках почала зростати на 2-3% і зараз практично вийшла на рівень 2013 року. Це дозволило збільшити фінансування ЗСУ як у гривні так і в доларах. Ну і перейти у військах від вирішення кризи боєготовності як це було в 2014-15 роках перспективних проектів та якісного розвитку, що відбулося у 2016-17 роках і надалі", - написав у Facebook Белисков.

За його словами, нинішній уряд обіцяє зростання ВВП в 5-7% у рік і збільшення ВВП на 40% за 5 років. Це дозволить збільшити ще витрати на оборону разом з поліпшенням ефективності їх використання та посилити таким чином наші переговорні позиції, позбавивши РФ загрози локальної ескалації на Добнасі і по всьому периметру кордону.

"Тут або нинішній уряд не вірить в те, що обіцяє. Або більш прозаїчно. 72% ж огого як втомилися від війни (більшість населення країни її взагалі не відчуває) і Володимир Зеленський це президент світу. Це ж Петро Порошенко не хотів завершувати війну. Тому що там ще бізнес на крові. Одним словом загнали себе в полон відповідних маркерів, то і плясати тепер треба буде на їх основі", - додає він.

Нагадаємо, потужне фото з передової змусило українців розплакатися: "Нескорений Донбас".

Також Знай.uа писав, що звільнення Цемаха наробило багато галасу в США сенатор видав Зеленському все, що думає.

Раніше портал Знай.uа повідомляв, що головного підозрюваного у справі MH17 Цемаха відпустили з-під варти: Романенко вщент розкритикував рішення суду.