У політичних колах з'являється все більше інформації про повернення в Україну екс-першого віце-прем'єр-міністра і колишнього глави СБУ Валерія Хорошковського, який останні роки проживав у Монако.

В основному кажуть, що Хорошковський відновив тісні зв'язки з Зеленським і зараз намагається грати роль якогось "сірого кардинала". Однак, ця роль дається йому не просто через недоброзичливців.

Старий друг

Коли-то Хорошковський був дуже дружний з Зеленським. Причому дружба була настільки міцна, що в 2010 році Хорошковський призначив Зеленського генпродюсером каналу "Інтер".

"То були золоті часи. Хорошковський був головою СБУ, а потім став і першим віце-прем'єром. В канал вкладалися сотні мільйонів доларів. І Зеленський ні в чому не знав відмови. Але починаючи з 2012 року відносини почали погіршуватися. Хорошковський був незадоволений показниками "Інтера", були, як кажуть, і фінансові питання. І, по підсумку, Зеленський з каналу разом зі всією своєю командою звільнився і перейшов до прямого конкурента "Інтера" - на канал "1+1" Ігоря Коломойського. Це був досить болючий удар для Хорошковського і деякий час вони з Зеленським один з одним не спілкувалися. Але потім, як кажуть, відносини почали відновлюватися", - згадує один з колишніх топ-менеджерів "Інтера".

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Досить тривалий час про нього мало хто чув. Але буквально місяць тому по Києву пройшли чутки, що він повернувся в Україну, повністю відновив відносини з Зеленським і придбав чималий вплив у його оточенням.

Чутки про його повернення підтвердив, зокрема, народний депутат восьмого скликання Сергій Лещенко, пославшись на якісь джерела, що заслуговують довіри.

"Він проводить зустрічі в Києві, представляючись неформальним переговірником від нової влади", - написав Лещенко.

За версією Лещенко, Хорошковський зараз розігрує карту давнього знайомства з командою компанії Зеленського "Квартал 95" і з самим президентом.

"Як кажуть, він пропонує нової влади бути комунікатором по російському і американському напрямку", - стверджує Лещенко.

Також, за його версією, Хорошковський хоче повернути хоча б частково колишній вплив на СБУ.

Деякі ЗМІ навіть стверджували, що в ОП хотіли виділити Хорошковському кабінет, але той не погодився.

Також кажуть, що у Хорошковського немає робочого місця в ОП. Однак підтверджує, що екс-глава СБУ має неабиякий вплив у владі.

Деякі вважають, що він може стати комунікатором Зеленського з Москвою.

"У Хорошковського дуже хороші зв'язки в Москві. У свій час він допомагав вирішувати деякі питання частини газу, зокрема в рамках домовленостей про "Росукренерго". Але російський напрямок закріплено за Єрмаком. Хорошковський може його хіба що посилити", - міркує співрозмовник в політичних колах, близько знайомий з Хорошковським.

Інше джерело, близьке до Банкової, вважає, що у Хорошковського будуть більш приземлені завдання.

При цьому джерело не виключає, що у Хорошковського з'явиться якась офіційна посада.

"Наприклад, радника. Або навіть представника щодо переговорів з Росією. Але це буде номінальне призначення, щоб як-то гарно пояснити, чим Хорошковський взагалі займається в Києві", - вважає наш співрозмовник.

Партійні перспективи

Експерти не виключають, що з часом Хорошковський спробує повернутися в публічну політику.

"Він офіційно спливе через рік роботи парламенту і уряду, коли будуть серйозно оцінюватися результати їх роботи, і може початися трансформація системи навіть через дострокові вибори, на що натякав сам Зеленський. Якщо в ОП зважаться на ще одну дострокову виборчу кампанію, їм будуть потрібні дружні політичні гравці. Хорошковський може стати лідером якоїсь партії і піти на вибори", - прогнозує політолог Руслан Бортник.

Втім, джерело, близькою знає Хорошковського, сумнівається.

"Публічність його обтяжує. Навіть коли він обіймав посади в уряді, намагався не світитися. А тут доведеться жити під наглядом преси. Та й досвід попередніх кампаній його застерігає. Сумніваюся, що він змінить собі", - резюмує джерело.

Нагадаємо, що Зеленський має намір продовжувати антиросійську політику Порошенко.

Як повідомляв портал Знай.ua, відомий український бізнесмен "перехотів" купувати Ощадбанк.

Також портал Знай.ua писав, що Українські академіки пішли по стопах запроданцев.