Журналіст телеканалу "1+1" Євгеній Плінський опублікував на своїй сторінці у Facebook чергове викриття у сприянні тютюновому бізнесу.

Плінський заявив про можливу спробу тютюнових корпорацій і їхніх лобістів натиснути на новий український Парламент. Він вважає, що уже в найближчі дні почнеться "атака через лояльних до тютюнових бізнесменів депутатів на податковий комітет з метою тихо викинути з одного законопроекту дуже їм не потрібну норму".

Допис Євгена Плінського

"Прибуток тютюнових корпорацій, або здоров'я людей? Вирішувати "Слугам Народу". А ось і перша спроба тютюнових корпорацій і їхніх лобістів натиснути на новий український Парламент. Не чекав її так швидко, але активність законодавців штовхнула табачників до протидії. Але і ми не залишимося в боргу. Всі тютюнові лобісти у новій владі будуть названі", - вказано у дописі. Євген Плінський

У дописі йдеться про законопроект Данила Гетманцева 1210, в якому є дуже цікава правка, що стосується оподаткування ноу-хау тютюнової індустрії електронних сигарет (ТВЕН) на зразок IQOS і Glo.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Справа в тому, що "стіки" не обкладаються акцизним податком як звичайні сигарети за штуку, а оподатковуються на вагу тютюну в тоннах. Що в рази менше. Тютюнові юристи якось змогли обгрунтувати, що це не сигарета. Це призводить до того, що в пачці класичних сигарет акциз - 20,23 грн., А в пачці "стіків" - 5,7 грн. При цьому роздрібна вартість для покупця приблизно дорівнює + - 40 грн. і сигарет і "стіків", - пише журналіст.

Євген Плінський

Плінський заявляє, що тютюнові корпорації отримують від продажу "стіків" для електронних сигарет величезні прибутки і явно не мають наміру їх втрачати.

Оскільки зараз звичайні сигарети люди масово курити кидають, то електронні в свідомості людей видаються цілком нормальними та нешкідливими. За розрахунками експертів підвищення акцизу на "стіки" дасть надходження до казни у розмірі понад 650 млн. грн.

Журналіст також пропонує розглянути статистику за останні роки, яка доводить, що чим дорожчі сигарети, тим більше отримує бюджет і тим менше курять люди. Тим самим спростовуючи закиди тютюнових лоббістів.

"Але протидіючи цьому, табачники стали розганяти в ЗМІ, за "три копійки", тему того що якщо цей закон приймуть, то сигарети будуть по 100 грн. i бюджет втратить податки так як всі кинуть палити або почнуть курити контрабанду.», - пояснив Плінський. Євген Плінський

Допис Євгена Плінського

Євген Плінський заявив, що особисто проконтролює процес голосування щодо прийняття даної правки.

"Обов'язково буду на засіданнях комітету і робочих групах по законопроекту 1210 і проконтролюю то, хто і як це буде намагатися реалізувати. Тихо вийде точно, а може і не вийде взагалі", – пише він. Євген Плінський

Нагадаємо, раніше Борис Кауфман має намір зберегти свій мультимільйонний тютюновий бізнес

Як повідомляв портал "Знай.ua", Клімкін зробив важливу заяву

Також "Знай.ua" писав, що Тимошенко і Ляшко вляпалися по самі вуха