У п'ятницю, 13 вересня, Верховна Рада України звільнила весь склад Центральної виборчої комісії, яка забезпечувала, зокрема, проведення виборів президента та парламенту. Лідер партії "Голос" Святослав Вакарчук розкритикував таке рішення влади.

Про це Вакарчук заявив у п'ятницю, 13 вересня, на форумі Києві на 16-й Щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) "Щастя зараз. Нові підходи для світу в кризі".

Лідер "Голосу" підкреслив, що більшість парламенту ініціювала розпуск ЦВК після трьох фаз виборів, які були визнані міжнародною спільнотою. За його словами, це була виключно політична ініціатива.

Святослав Вакарчук
Святослав Вакарчук

"Я бачив, як це робив уряд Порошенка, як це робив уряд Януковича і як це робив будь-який президент, який приходив до влади до того. Всі вони обіцяли будувати інститути, але в більшості вони цього не роблять. Вони залишають правила, але змінюють людей. Я це називаю слабкістю інститутів і тим, що політичний інтерес переважає над інституціональним підходом", - сказав Вакарчук.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

За його словами, перед Україною стоїть два основних виклику - зовнішня агресія і внутрішній фактор, "питання того, чи є інститути більш важливими, ніж політична кон'юнктура". Вакарчук вважає, що "поки другий виклик є таким же великим і масштабним, як і перший".

Зазначимо, що "За" відповідну ініціативу про розпуск ЦВК проголосували 341 депутат. Проект прийняли в цілому. Таким чином, парламент достроково припинив повноваження ЦВК. Цей склад Центрвиборчкому пропрацював один рік замість семи. Напередодні профільний комітет Ради підтримав подання Зеленського про розпуск ЦВК і рекомендував звільнити ЦВК.

Президент України Володимир Зеленський ініціював звільнення всіх членів Центральної виборчої комісії 10 вересня. Зеленський пояснює проблемами на окрузі №198 на Черкащині, де переможцем визнали мажоритарника Сергія Рудика, але потім суд скасував це рішення. Результати виборів на окрузі №198 скасував Верховний суд за позовом кандидатки від "Слуги народу".

Нагадаємо, що Зеленський справив фурор на "Іграх нескорених", до сліз: "Ви надихаєте таких людей, як я".

Як повідомляв портал Знай.ua, Андрій Богдан засвітився в компанії скандальної моделі, обіцяла роздягнутися: фото і подробиці зустрічі.

Також портал Знай.ua писав, що Кучма попередив Зеленського про капкан в ЄС: Меркель і Макрон підіграють Путіну.