Днями в Україну прибула місія МВФ з метою проведення переговорів щодо надання нового кредиту на суму близько 10 млрд дол, йдеться на сайті dubinsky.pro.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що з МВФ "в ході переговорів будуть досягнуті угоди з усіх питань".

Серед важливих питань, що будуть узгоджуватися з іноземними кредиторами - відставка голови Нацбанку Якова Смолія та його заступників. Про це розповіло джерело в уряді.

"Прем'єр недавно говорив з головою НБУ, та у них виникли розбіжності з приводу облікової ставки НБУ. Смолій відмовився кардинально знизити вартість кредитів. У цьому зв'язку він буде звільнений", - упевнене джерело.

На початку серпня Олексій Гончарук ще в статусі заступника голови офісу президента заявив, "що Україна може мати дешеве кредитування під 12-13% у гривні вже в наступному році".

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Яків Смолій
Яків Смолій

А 5 вересня Нацбанк знизив облікову ставку з 17 до 16,5% річних. Однак цього явно недостатньо для "амбітних планів нового уряду".

Наразі на політику НБУ досі має вплив екс-глава відомства Валерія Гонтарева. Хоч вона була звільнена ще в 2018 році і переховується від кримінального переслідування в Лондоні.

Валерія Гонтарєва
Валерія Гонтарєва

"Особистий Бізнес Гонтаревої і її партнерів з ICU залежать від високої прибутковості по ОВДП і депсертифікатами Нацбанку, тому Смолій не може різко зменшити облікову ставку", - вважає один з банкірів.

Нагадаємо, раніше Зеленський запросив зірок світового кіно знімати в Україні: "У нас є все"

Як повідомляв портал "Знай.uа", Дубинський зі "Слуги народу" зірвав маску з нового голови "Укроборонпрому": ниточки ведуть до Путіна.

Також "Знай.uа" писав, що Гонтарєву допитають силою: скандальна подружка Порошенка влипла по повній, екс-президент на черзі.