Стало відомо, що в Мінську під час засідання контактна група погодила "формулу Штайнмайєра". Без узгодження цього документа Росія вважала просто неможливим зустріч президентів Володимира Путіна і Володимира Зеленського у форматі "нормандської четвірки". Про це повідомляють російські агентства Інтерфакс, ТАСС і РИА Новости з посиланням на джерела.

Також на брифінгу глава української держави Володимир Зеленський підтвердив дану угоду.

Що таке "формула Штайнмайєра"?

Так, "формула Штайнмайєра" пустить в хід на Україні закон про особливий статус територій Л/ДНР, після проведення там виборів, які зобов'язані бути визнаними ОБСЄ чесними і вільними.

Дану формулу розробив президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер. Він припускав, щоб непідконтрольна Києву територія Донбасу придбала тимчасовий особливий статус на момент виборів, які зобов'язані провести за українським законодавством.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Таким чином, якщо ОБСЄ визнає ці вибори чесними і вільними, закон про особливий статус окупованого Донбасу набуде чинності і буде діяти вже на постійній основі. Вважалося, що це може прискорити виконання мінських домовленостей і покрокове зняття санкцій з РФ.

В перший раз таку ідею обговорювали ще в 2015 році, однак вона не була оформлена в одному документальному вигляді, завдяки чому боку трактували його по-різному, що і не призвело до угоди.

"Тимчасовий закон про особливий статус починає діяти на постійній основі за умови, коли там відбудуться місцеві вибори, проведені за конституцією і законами України, а також після публікації звіту ОБСЄ про те, що вони пройшли за стандартами ОБСЄ та міжнародним стандаротам демократичних виборів", - розповів президент України.

Так, закон про особливий статус на територіях Л/ДНР діє до 31 грудня 2019 року, "буде новий закон", його буде розробляти парламент у співпраці з товариством. "Формула Штайнмайера" буде імплементована в даний закон.

"Межа повинна бути наша", - додав Володимир Зеленський.

"Погодили "формулу Штайнмайєра" для її імплементації в українське законодавство. Таким чином, узгоджений порядок введення в дію закону про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей", - підтвердив Борис Гризлов.

Спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдик пояснив, що текст цієї формули посвідчений листами на його адресу, підписи стоять під листами - єдиного тексту поки що немає.

До того ж, Гризлов сказав, що затверджено графік розведення сил і засобів в Петровському і Золотом. Почнеться це в понеділок, 7 жовтня.

Нагадаємо, що колишній радник президента РФ Андрій Ілларіонов повідомив, якась пастка може підстерігати Володимира Зеленського з боку Путіна.

Як повідомляв портал Знай.ua, Володимир Зеленський поставив крапку в питанні про формулою Штайнмайєра.

Також портал Знай.ua писав, що українська делегація погодилася на "формулу Штайнмайєра".