Чи будуть вибори в ОРДЛО, якщо Україна, яка вже погодила "формулу Штайнмаєра", не дочекається виведення військ, деокупації територій та відновлення контролю над кордоном.

Володимир Зеленський неодноразово підкреслював, що вибори на Донбасі можуть відбутися лише після виведення військ окупантів, за умови відновлення Україною контролю над державним кордоном та повної деміліритизації окупованої сьогодні території. Але чи піде презеднт на проведення місцевих виборів в ОРДЛО, якщо цього всього не буде досягнуто?

На це запитання, яке задала Юлія Тимошенко, відповів міністр закордонних справ Вадим Пристайко в ефірі програми “Право на владу”.

“У мене до вас питання, чи дійсно те що сказав президент України буде виконано в реальному житті? Що спочатку буде відновлено кордон, повністю виведені війська окупантів, повернуто українське законодавство і українська Конституція на окуповану сьогодні нашу територію, по-суті проведена деокупація, і лише тоді відбудеться проведення місцевих виборів. Чи можлива якась інша послідовність?”, - задала запитання Юлія Тимошенко міністру.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Міністр відповів, що Тимошенко, по-суті, назвала ті “червоні лінії”, які озвучує команда президента на всіх переговорах.

“Ви, фактично назвали всі ті червоні лінії, які урядова команда на чолі з президентом висуває на переговорах, де б вон не відбувалися — в Парижі чи в Берліні”, - відповів Пристайко.

Однак, така відповідь не задовільнила Тимошенко і вона запитала, чи допустить президент проведення місцевих виборів на окупованих територіях, якщо все те, що він пообіцяв публічно, не буде зроблено і досягнуто.

“Це дуже важливе питання і я прошу вас сказати конкретно — так чи ні?”

На що Пристайко зазначив, що на це запитаня повинен відповісти сам президент, а він може відповісти лише мовою дипломатів.

“Я вам можу сказати як дипломат, що це є нашою вимогою до цих переговорів. Але я вам приведу приклад. Якщо ми не можемо забезпечити контроль нашими силами, то чи ми можемо погодитись, що кордон спочатку буде контролюватись місією ОБСЄ? А потім українськими силами? Тобто це і є та межа переговорів, для чого їдуть на них. Якщо ми визначаємо лінії, які не можна посувати і вони є залізобетонними, тоді ніхто не приїзджає і ніхто у переговорах участі не бере”, - константував Пристайко.

Нагадаємо, Зеленський терміново звернувся до українців через "формулу Штайнмаєра"

Як повідомляв портал Знай.ua, Зеленський терміново зібрав голів фракцій через "формулу Штайнмаєра"

Також Знай.ua писав, на Майдан вийшли противники "формули Штайнмаєра"