Держбюро розслідувань отримало доступ до документів Офісу президента в справі про нібито зловживання владою посадовими особами з команди екс-президента Порошенка при призначенні у 2016 році Володимира Гройсмана прем'єр-міністром України.

Про це йдеться в ухвалі Печерського районного суду від 17 жовтня 2019 року.

Зазначимо, що кримінальне провадження про нібито захоплення державної влади, службового підроблення та зловживання службовим становищем ГБР розслідує з червня 2019 року. Заяву подав соратник Януковича, колишній глава його Адміністрації президента, юрист Андрій Портнов.

В судовому документі говориться, що подання до ВР на призначення Володимира Гройсмана прем'єр-міністром було внесено незаконно, оскільки у Верховній Раді не було коаліції.

″Під час досудового розслідування встановлено, що посадові особи, які займають особливо відповідальне становище в державних органах України, зловживаючи службовим становищем, за відсутності передбачених законодавством підстав, внесли в квітні 2016 року в Верховну Раду України подання на призначення прем'єр -міністра України при відсутності коаліції у Верховній Раді України".

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Слідчий вказує, що для розслідування кримінального злочину виникла необхідність в дослідженні пропозиції коаліції ″Європейська Україна″ за поданням президента про призначення на посаду прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, а також інших службових документів, які складалися в ході ″супроводженя″ зазначених документів (службові записки, довідки).

Йдеться про документи Адміністрації Президента, яка тепер називається Офісом Президента.

Крім того, слідчі хочуть досліджувати документи, що стосуються призначення на посаду прем'єр-міністра не лише Гройсмана, а й Арсенія Яценюка. Слідчі хочуть порівняти процедури ухвалення рішень в обох випадках.

Суд дозволив ДБР вилучити зазначені документи в Офісі президента. Слідчі держбюро також отримали доступ до документів, на підставі яких зроблено висновок про відсутність коаліції в ВР.

Якщо факт захоплення державної влади підтвердиться, винним загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без конфіскації.

Нагадаємо, ДБР на листопад запланувало 6 допитів екс-президента Петра Порошенка.

Як повідомляв портал Знай.ua, Петро Порошенко в черговий раз не прийшов на допит в Державне бюро розслідувань.

Також Знай.ua писав, Кличко збирається тікати з України.