В Україні відбудеться судове перезавантаження. Відтак, глава держави Володимир Зеленський підписав відповідний законопроект, який прийняли у Верховній Раді. Про таке з'явилася інформація на сайті парламенту.

Як відзначається, закон передбачає ряд змін у судовій системі. До прикладу, він вносить зміни в діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), роблячи її колегіальним органом.

Окрім цього, він передбачає зміни в закони про очищення влади. Відтепер, люстрація буде поширюватися на керівників ВККС і Державної судової адміністрації, які займали свої посади не менше року в період з 21 листопада 2013 року по 19 травня 2019 року.

Володимир Зеленський

Зауважимо, що методику і порядок проведення іспитів при відборі суддів, як і раніше, буде готувати ВККС. Щоправда, пропонується скоротити кількість членів ВККС з 16 до 12 членів. Їх усіх призначатиме ВСП за результатами конкурсу, який також буде проводити ВСП.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Також закон регулює порядок формування конкурсної комісії, до складу якої будуть входити три члена від Ради суддів України і три члени з числа міжнародних експертів, запропонованих міжнародними організаціями.

Ще одним нововведенням стало розширення переліку підстав для звільнення члена ВККС. Серед них: нехтування обов'язками, поведінка, яка підриває авторитет і довіру суспільства до правосуддя

І найважливішим стало те, що у законі "Про судоустрій і статус суддів" нові зміни передбачають, що до складу Верховного суду входять не більше 100 судів, раніше - не більше 200.

Нагадаємо, раніше Разумков зі "Слуги народу" складе повноваження: офіційна заява спікера Ради.

Також Знай.uа писав, що в “Слузі народу” сказали, хто може очолити партію.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що Тищенко переплутав пранкера Джокера з Рябошапкою і випадково "злив" все, що знав: "Бізнесу п***ець".