Як відомо, 21 листопада 2013 року, тоді ще президент України, Віктор Янукович озвучив досить гучну заяву, яка, як виявилося пізніше стала поворотною для нього. Тоді Янукович сказав, що українська держава вирішила призупинити переговори про асоціацію з Європейським Союзом.

Тоді це рішення, як би сказати пом'якше, сподобалося не дуже. Відразу ж після заяви в українській столиці на Майдан Незалежності вийшли студенти, які були незадоволені цим рішенням — почалася Революція Гідності.

Євромайдан, LexInform
Євромайдан, LexInform

Відомо, що близько тисячі людей залишилися ночувати в центрі Києва. До ранку термін "Євромайдан" став трендом Twitter. Протягом декількох днів мітинги з вимогою продовжити курс на євроінтеграцію почали збиратися в інших містах. Про це нагадують українські ЗМІ.

Так, вже 24 листопада у Києві на Народне віче вийшли близько 100 тис. учасників, у Львові - близько 20 тис. Також у ці дні тривали масові акції в Луганську, Дніпропетровську, Харкові, Донецьку, Одесі, Черкасах. Однак у деяких містах мітинги було розігнано силовиками.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Євромайдан
Євромайдан

А ось в ніч на 30 листопада на Майдані Незалежності відбувся силовий розгін демонстрантів. Близько 4 ранку спецпідрозділ "Беркут" почав по-звірячому вичавлювати активістів - били кийками і ногами. Операцію назвали "розчищення території для встановлення новорічної ялинки".

"Ніч 30 листопада і стала каталізатором, який зробив революцію. Це розгін, жорстокий силовий розгін. Потім я приїхав на Михайлівську площу, бачив як люди стікаються туди, готові захищати. Хлопці з палицями влаштовувати тренування, пораненим надавали допомогу в соборі. Тоді я зрозумів: все, революція відбудеться", - поділився спогадами Сергій Кротенко, який тоді навчався у Педагогічному університеті імені Драгоманова.

Нагадаємо, з "Партії регіонів" в "Слугу народу": Разумков зізнався, чому пішов від Януковича.

Як повідомляв Знай.uа піаніста Майдану важка хвороба підкосила, колишній доброволець благає про допомогу: "Звертаюся до всіх, хто мене знає...".

Знай.uа писав, "Регіони чекають потрясіння" від Зеленського: політичний експерт спрогнозував лякає майбутнє України.