20 листопада, в Очаків, Миколаївська область, повернулися українські кораблі "Нікополь", "Бердянськ" і буксир "Яна Капу". Разом з 24 моряками їх захопили в Керченській протоці 25 листопада 2018 року. Самих моряків повернули на батьківщину 7 листопада в рамках обміну полоненими між Україною і Росією.

Прибуття українських кораблів в Очаків, Одеса онлайн
Прибуття українських кораблів в Очаків, Одеса онлайн

Пізніше з'явилася інформація, що українські кораблі повернулися не в найкращому стані, про що повідомив Ігор Воронченко, командувач ВМС України. Він сказав наступне: "Йде буксирування, швидкість дуже маленька. Вони своїм ходом не йдуть, росіяни угробили. Познімали навіть плафони, розетки та унітази. Так що ми зараз покажемо всьому світу варварське ставлення росіян". Володимир Зеленський підтвердив це під час огляду кораблів і зазначив, що частково не вистачає обладнання та озброєння.

На ці слова відреагували в Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії. Російська сторона заявляє, що відправила кораблі в належному стані, і у них є відеозапис, який це підтверджує. У ФСБ сказали наступне:

"У відповідь на заяву командувача ВМФ України Ігоря Воронченко про "угроблені" росіянами бронекатери "Нікополь" і "Бердянськ", а також буксири "Яни Капу", що повернули в Україну, зі знятими плафонами, розетками та унітазами" Центр громадських зв'язків ФСБ Росії публікує відеокадри зовнішнього і внутрішнього стану суден в момент їх передачі українській стороні, а також процедури підписання актів прийому-передачі. На кадрах добре видно, що катер і буксир передані українській стороні в нормальному стані і зі справною сантехнікою. Якщо за час переходу від берегів Криму до Очакова українська сторона зуміла "угробити" суду і довести сантехніку до неналежного стану, то це проблема самої української сторони".

Популярні новини зараз
Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Кого не мобілізують до армії: перелік професій Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

На відео можна побачити, як представники України підписують документи про приймання кораблів.

Нагадаємо, раніше командувач ВМФ розповів, що накоїла Росія з захопленими кораблями: "Зняли унітази, розетки, угробили все...".

Також Знай.uа писав, що Україна проти Росії: в Гаазі почалися перші слухання справи щодо нападу РФ.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, як зустрічали українські кораблі з російського полону: фото і відео довгоочікуваної події.