На законодавчому рівні встановлено, що метою існування Торгово-промислової палати (ТПП) є сприяння розвитку національної економіки і зовнішньоекономічних зв'язків. Але насправді діяльність торгово-промислових палат давно обмежується примітивними сервісними функціями, які, до того ж, часто підміняють функціонал держави.

Про це на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook написав політичний експерт Кирило Сазонов, повідомляють "Українські новини".

"Обов'язки торгово-промислових палат час переглянути. Видавати підприємцям сертифікати і довідки цілком здатні державні установи - і робити вони це можуть безкоштовно. Тоді як завдання ТПП повинні бути більш глобальними і креативними - зосередженими на створенні умов для розвитку підприємництва та міжнародної торгівлі", - заявив Сазонов.

Експерт також підкреслив, що подібна ситуація відбувається з іншими державними і недержавними установами України, які застаріли, не виконують свої функції і потребують "апґрейду".

"За роки незалежності наша країна змогла наростити "товсту шкіру" - бюрократичний апарат сотень державних і недержавних організацій, які контролюють, дозволяють, регламентують і тим самим роблять українську економіку незграбною і малорухомою. Від таких підходів потрібно позбавлятися. І добре, що новий прем'єр-міністр це розуміє ", - пояснив Сазонов.

Експерт також прокоментував рішення прем'єр-міністра України Олексія Гончарука про відкриття засідань українського уряду для представників Європейської бізнес асоціації (ЄБА). Він зазначив, що це позитивно позначиться на взаємодії держави і бізнесу та забезпечить ефективний діалог.

"Відкриття засідань українського уряду, в яких тепер можуть брати участь представники Європейської бізнес асоціації (ЄБА), безумовно, буде сприяти налагодженню ефективного діалогу між державою і підприємцями. Тому що тільки при наявності зворотного зв'язку можливо досягти такого рівня співпраці і взаєморозуміння, який забезпечить Україні додаткові інвестиції і бажане зростання економіки ", - підкреслив Кирило Сазонов.