Українському режисерові з Криму, колишньому політв'язню Олегу Сенцову вручили премію імені Сахарова, лауреатом якої він став минулого року. Вручення відбулося 26 листопада в Європейському парламенті у французькому Страсбурзі.

Отримуючи премію, Олег Сенцов виголосив промову, в якій закликав європарламентарів не вірити російському президенту Володимиру Путіну та назвав найкращу альтернативу формулі Штайнмаєра.

Український режисер запропонував повернути Україні ядерну бомбу, оскільки добровільна вдмова нашої країни від цієї зброї заради безпеки світу призвела до того, що Росія безкарно окупувала Крим і частину Донбасу.

"Україна добровільно віддала третю за кількістю боєголовок атомну зброю на планеті заради безпеки у світі, отримавши натомість папір під назвою "меморандум", який гарантував територіальну цілісність з боку Росії, Великої Британії і США", – нагадав режисер.

Але в підсумку ніякий меморандум не завадив Росії анексувати Крим, констатував Сенцов.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

"Раз у нас забрали Крим – потрібно повернути нашу бомбу. Але це обговорювати не хочуть – обговорюють формулу Штайнмаєра. Я вважаю, що не треба обговорювати, вона (формула) не має ніякого відношення до ситуації", – вважає Сенцов.

Зазначимо, що премію імені Андрія Сахарова "За свободу думки" вручають у Страсбурзі з 1988 року. Її вручають людям, "які зробили винятковий внесок у боротьбу за права людини по всій земній кулі".

У Європейській народній партії, висуваючи Олега Сенцова на премію, пояснили, що він став символом десятків українців, незаконно заарештованих і засуджених на тривалі терміни російською владою.

Нагадаємо, Сенцов розставив всі крапки щодо братства з Росією

Як повідомляв портал Знай.ua, Олег Сенцов розповів про те, що діється зараз в окупованому Криму

Також Знай.ua писав, Сенцов розповів про те, що рятувало його довгі 5 років в російському полоні