Міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька прокоментувала програму впровадження медичної реформи у 2020 році, схвалену українським урядом. Глава МОЗ запевнила, що з 1 квітня пацієнти зможуть обирати не лише сімейного лікаря, а й профільного спеціаліста, а лікарні матимуть стимул покращувати сервіс.

Урядом була схвалена програма медичних гарантій на наступний рік. Скалецька окреслила своє бачення продовження реформи у 2020 році.

Зоряна Скалецька, фото: hromadske
Зоряна Скалецька, фото: hromadske

"Уряд ухвалив зокрема знакові документи, які стосуються передусім зміни фінансування вторинної спеціалізованої медичної допомоги. Це документи, які стосуються переформатування підходу держави до витрачання грошей на охорону здоров'я. Наразі бюджетним закладам охорони здоров'я, ми даємо гроші і вважаємо, що достатньо стільки, скільки бюджет виділив. Хоча всі прекрасно розуміють, що цього ніколи не було достатньо" Зоряна Скалецька

Міністерка зазначила, що зміна фінансування лікарень, а саме "підписання з ними договорів, де було би конкретно написано, які види послуг ця лікарні готова надавати, які має можливості, скільки коштів отримує" була окреслена ще в указі президента Кучми 2000-го року.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

Щодо закриття лікарень Скалецька зазначила, що більшість закладів охорони здоров'я є комунальними закладами, тому рішення про їхнє закриття та реорганізацію ухвалює місцева влада.

Зоряна Скалецька, фото: hromadske
Зоряна Скалецька, фото: hromadske

"Я переконана, що закриття закладів сьогодні не таке актуальне, як правильне використання цього ресурсу, приміщень. Для місцевої влади радше буде виклик, як перепрофілювати те чи інше відділення. Ми повинні поєднувати різні види допомоги, щоб максимально ефективно використовувати хороше обладнання в операційних" Зоряна Скалецька

Глава МОЗ повідомила, що загалом по Україні на сьогодні є 75% автономізованих закладів. Скалецька назвала послуги, які будуть фінансуватися через НСЗУ — це гострі інфаркти, інсульти, пологи, неонатальна допомога новонародженим діткам. Крім того, міністерка заспокоїла українців, запевнивши, що в Україні є достатньо сироватки проти дифтерії, а нових спалахів не виявлено.