США запровадили санкції проти російських кіберзлочинців, під обмеження портрапили і українці. За одного з них обіцяють нагороду у 5 млн доларів.

Американський Офіс контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США запровадив санкції проти російської кіберзлочинної організації Evil Corp ("Корпорація зла"), яку пов'язують зі створенням та поширенням вірусної програми Dridex. Про це інформує офіційний сайт американського Мінфіну.

"Міністерство фінансів ввело санкції проти Evil Corp в контексті масштабних дій проти однієї з найбільш розвинених кіберзлочинних організацій у світі. Наші скоординовані дії (разом із союзниками по НАТО – ред.) спрямовані на те, щоби припинити масштабні фішинг-кампанії, запроваджені цією російською хакерською групою", - заявив міністр фінансів США Стівен Мнучин.

Назва Evil Corp - "Корпорація зла" знайома всім шанувальникам популярної телевізійної драми "Містер Робот", адже вона нагадує назву ключової зловмисної корпорації у фільмі.

Однак, діє вона у реальному житті, а керує організацією кіберзлочинців група людей, яка базуються в Москві. Члени цієї злочинної групи мають багаторічний досвід і налагоджені, довірені стосунки один з одним, - заявили у Міністерстві фінансів США.

"Корпорація зла" використовувала шкідливе програмне забезпечення Dridex для зараження комп'ютерів. З допомогою Dridex куберзлочинці збирали дані для зламу сотень банків і фінансових установ у понад 40 країнах. Збитки оцінюються в понад $100 млн.

У Мінфіні США припускають, що злочинні доходи "Корпорації зла" "значно вищі" за викрадені суми. Також повідомляється, що один з російських хакерів намагався викрасти понад 220 млн доларів з банківських рахунків.

Міністерство юстиції США висунуло проти членів Evil Corp офіційні звинувачення у кримінальних порушеннях. Мінфін назвав конкретні прізвища виконавців, а також компаній в Росії, пов'язаних з членами групи.
Під обмеження потрапили 17 людей, більшість з яких росіяни. Однак, знайшлися серед них і українці.
Так, зокрема, лідер групи Максим Якубець є уродженцем України, який "також надає пряму допомогу зловмисним кіберзусиллям російського уряду". Ще двоє мають громадянство України – це Тетяна Шевчук та Руслан Замулько.

Зазначається, що Державний департамент США оголосив винагороду в розмірі до $5 млн за інформацію, що допоможе затримати або засудити лідера Evil Corp Максима Якубця.