Відомий у Чехії журнал Respekt провів власне розслідування щодо діяльності і викриття на території країни масштабного російського центру кібернетичних атак.

Видання оприлюднило інформацію, що для цих цілей російські спецслужби створили і використовували дві комп'ютерні фірми в Празі.

За документами дані приватні компанії продавали комп'ютерне устаткування і програмне забезпечення. Разом зтим співробітники фірм готували хакерські атаки зі своїх комп'ютерів. Деяку техніки для фірм привозили з Росії на автомобілях російського посольства з дипломатичними номерами.

Журналісти змогли вияснити, що група могла налагодити співпрацю з декількома аналогічними російськими осередками, що діють в інших країнах.

Популярні новини зараз
В Україні вводять новий вид оренди: пощастить тим, хто винаймає житло Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Кого не мобілізують до армії: перелік професій Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Таємна російська мережа кіберзлочинців включала в себе як чехів, так і росіян, які отримали місцеве громадянство.

Чеським силам безпеки вдалося розкрити її діяльність ще на початку 2018 року. У рамках спецперації затримали кілька російських громадян і громадян Чехії, які також вихідці з Росії. Результати і подробиці цієї операції досі публічно не розголошувалися.

До речі, минулого року президент Чехії Мілош Земан розкритикував чеську контррозвідку за, на його думку, бездоказові заяви про присутність у країні великої кількості російських і китайських шпигунів. Незабаром після цього голова Служби безпеки інформації Чехії Міхал Коуделка заявив, що відомство розкрило мережу однієї з російських спецслужб, не уточнивши, якої саме.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Росія панікує: Україна і НАТО готують невідворотну кібератаку.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вибори в Україні: шпигуни Путіна атакували ЦВК, у Порошенка б’ють на сполох.

Також портал "Знай.uа" писав, що хакери атакували ЦВК: інформація щодо виборів під загрозою. За даними СБУ, хакери намагалися заблокувати доступ користувачів до інформації, яка стосується підготовки до виборів президента України.