З'явилися докази причетності двох хакерських груп, пов’язаних з російською розвідкою, до зламу електронної пошти виборчого штабу французького президента Еммануеля Макрона.

Про це повідомляє видання Le Monde та стверджує, що має докази втручання Росії у вибори глави Франції.

У ході президентської кампанії в травні 2017 року штаб Еммануеля Макрона заявив про масштабну хакерську атаку, за якою, як тоді припускали, могли стояти російські хакери. Результатом атаки стали злиті в мережу десятки тисяч листів і документів лише за декілька годин до закінчення офіційної кампанії.

Еммануель Макрон
Еммануель Макрон

Через два роки після хакерства у 2017 ріці на передвиборчий штаб Еммануеля Макрона, в результаті чого опублікувала вміст декількох електронних листів безпосередньо перед другим туром президентських виборів, з'явилися нові докази втручання РФ.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Як пише видання, результати дослідження свідчать, що свою операцію дві групи російських хакерів почали на початку березня 2017 року перед першим туром виборів президента Франції. У кібератаці взяли участь дві хакерські групи - APT28 (Fancy Bear) і Sandworm. Хакери розсилали фішингові листи для крадіжки паролів і особистих даних людям з близького оточення Макрона, а також членам його партії.

Еммануель Макрон і Володимир Путін
Еммануель Макрон і Володимир Путін

Група APT28 відома з розслідування спецпрокурора США Роберта Мюллера, за даними якого вона пов’язана з підрозділом 26165 ГРУ РФ. Sandworm спеціалізується на участі в операціях з високим ризиком в умовах обмежених часових рамок, її пов'язують з підрозділом ГРУ 74455, який часто працює з підрозділом 26165. Видання припускає, що, ймовірно, не задовольнившись результатами роботи хакерів APT28, замовник звернувся до другої групи.

Нагадаємо, президент Франції Макрон нагородив командувача ВМС України почесним орденом: фото.

Як повідомляв портал Знай.uа, Меркель та Макрон могли домовитись з Путіним: учасники “нормандського саміту” можуть виставити Зеленському невигідні умови.

Також портал Знай.uа писав, що Зеленський хоче особисто зустрітись із Путіним: про що говоритиме президент України.