Лідери "нормандської четвірки" зустрічаються в Парижі 9 грудня, чотиристоронні переговори почнуться о 17:00. Зустріч у нормандському форматі на рівні лідерів країн пройде за участі Володимира Зеленського, Ангели Меркель, Еммануеля Макрона та Володимира Путіна.

Переговори у нормандському форматі відбудуться в резиденції президента Франції — Єлисейському палаці. Саміт стартує о 17:00, а спільна конференція учасників розпочнеться о 20:00.

Путін і Меркель, Delo.ua
Путін і Меркель, Delo.ua

Участь у зустрічі підтвердили всі учасники саміту, а саме президент України Володимир Зеленський, глава РФ Володимир Путін, президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Сторони обговорять мінські угоди та подальші кроки з врегулювання ситуації на сході України. Також на зустрічі піднімуть питання про особливий статус Донбасу. По завершенні саміту нормандської четвірки буде підписаний підсумковий документ, зміст буде залежатиме від результатів зустрічі. Українською стороною зазначається, що остаточне комюніке саміту є лише політичним документом і не матиме юридичних зобов'язань для України.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Путін і Макрон, Delfi
Путін і Макрон, Delfi

Володимир Зеленський заявив що на "нормандській зустрічі" пріоритетним буде питання обміну полоненими між окупованими територіями "Л/ДНР" і Києвом. Президент буде домагатися отримання списку полонених з чіткими термінами їх повернення, а також на повному припиненні вогню та виведенні незаконних збройних формувань. Крім цього буде підняте питання проведення місцевих виборів на Донбасі після виведення російських збройних формувань з окупованих територій і отримання Україною контролю над ділянкою кордону з РФ.

Ще одним пунктом, який обговорять лідери "нормандської четвірки", є умови прямих переговорів з окремими районами Донецької і Луганської областей та заміна складу представництва ОРДЛО на переговорах в Мінську. Очікується, що зустріч лідерів триватиме близько двох з половиною годин.

Зеленський, фото - theБабель
Зеленський, фото - theБабель

Крім того, 6 грудня о Кремлі підтвердили наміри Володимира Путіна провести переговори тет-а-тет з українським президентом. Перед початком основного етапу переговорів заплановані двосторонні зустрічі Ангели Меркель з Володимиром Путіним і Володимиром Зеленським. Зустріч президентів РФ та України почнеться о 21:40 і вони зможуть поспілкуватися після завершення саміту. Заплановано обговорення реалізації мінських угод, а також газового питання.

Еммануель Макрон зазначив, що діалог з Росією в рамках нормандського саміту необхідний для світу і стабільності в Європі, оскільки заморожений конфлікт не в інтересах безпеки європейського континенту.

Нагадаємо, раніше Папа Римський помолився за Україну: Зеленський отримав підтримку перед зустріччю із Путіним

Як повідомляв портал "Знай.ua", "Нормандська зустріч": українська діаспора влаштувала мітинг в центрі Парижу перед приїздом Зеленського

Також "Знай.ua" писав, що Трамп розкрив деталі візиту Джуліані в Україну: "Він каже, що знайшов багато..."