Російська сторона погодилася виплатити Україні три мільярди доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу. Це рішення було прийнято ще на початку 2018 року. Про це повідомляє агентство Reuters, а також пишуть російські засоби масової інформації, посилаючись на власні джерела. Так, стало відомо, що виплата цих грошей стане частиною угоди України і Росії по транзиту російського газу в Євросоюз. Офіційного підтвердження або спростування цієї інформації з боку "Нафтогазу" поки немає.

Транзит газу, Уніан
Транзит газу, Уніан

Варто нагадати, що на початку 2018 року Стокгольмський арбітраж виніс рішення про присудження українському "Нафтогазу" 4,6 мільярда доларів. Враховуючи рішення по іншому спору і відсотки російський "Газпром" повинен був заплатити Україні понад 2,56 мільярда, але Росія оскаржила рішення арбітражу. Що стосується транзиту газу, то договір про це був укладений у 2009 році на десять років.

Тобто, вже 1 січня 2020 року, ця угода припиняє діяти, а новий договір на постачання газу в Євросоюз поки не підписано – тривають переговори. Також варто зауважити, що якщо сторони не підпишуть угоду до 1 січня, то повернутися до переговорів можна буде тільки у квітні 2020 року. Але глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв запевнив, що українського газу в сховищах достатньо, щоб перезимувати.

Транзит газу, Opinion
Транзит газу, Opinion

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Нагадаємо, Росія наважилася ставити абсурдні умови Україну по транзиту газу.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що обіцяні "бонуси" за газ українцям не світять.

Також портал "Знай.ua" писав, що Рада внесла правки в спірний закон по "Нафтогазу".