Спалах коронавирусу 2019 nCov привів до багатомільярдних втрат в економіці КНР. А обвал фондової біржі в Китаї в понеділок, 4 лютого, викликав побоювання світової рецесії.

Про те, чому збільшення економічних проблем в Китаї загрожує серйозними проблемами для України, розповів політоголо Юрій Романенко.

За словами експерта, недооцінка ризиків може боляче вдарити по економіці України.

Китай грає ключову роль у багатьох виробничих ланцюжках, в тому числі, і в українських.

"Ми багато чого закуповуємо в Китаї. Не лише на рівні ширпотребу, а й на рівні виробників, які купляють в КНР комплектуючі, потім тут збирають ті ж хололильники чи ще щось і потім продають на внутрішньому ринку чи на експорт. Недооцінка цього може критично боляче вдарити по Україні, тому що наші 4 базові економічні стовпи, які визначають, що буде з економікою, залежать від зовнішніх факторів".

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

На думку Романенка цими стовпами української економіки є: ОВДЗ, зовнішня позика, поступлення від остарбайтерів, які дуже значні - на рівні 12 млрд, та поступленні від наших експортерів.

"Будь-яка серйозна рецесія у світовій економіці починає безпосередньо впливати на наші ці 4 стовпи і починає їх просто обломувати", - пояснив Романенко.

Політолог зазначив, що ми абсолютно неготові до світової рецесії - в України на цей випадок немає не те що плану "Б", у нас немає ніякого плану "А".

Тому вся ця ситуація може погано закінчитись для України, резюмував Романенко.