Запуск ринку землі остаточно "доб'є" Україніу, позбавивши її найціннішого, чим вона на сьогодні ще володіє.

Про це в ефірі Politeka-online заявив економічний експерт Юрій Атаманюк. Він підкреслив, що після запуску ринку "погано буде і бідним, і багатим".

Експерт зазначив, що сьогодні людство зіткнулося з серйозною проблемою - продовольчою. І українці в цій ситуації є носіями найціннішого, що може бути, адже ми найбільші експортери сільгосппродукції - близько 15% на світових ринках йде саме з України, зазначив Атаманюк.

"Тобто можна говорити, що ми годуємо кожного 6-7 жителя нашої семимільярдної Землі. Це важіль, за допомогою якого ми повинні просто процвітати і як з ним розпорядитися - точно не так, як з ним розпорядилися в 90-ті роки, коли у нас був третій у світі ядерний боєзапас, який ми віддали, не отримавши жодних інвестицій. Аналогічно ми розпорядилися з нашими стратегічними підприємствами, коли за пляшку горілки продавали сертифікати - і з'явилися олігархи. Це була друга помилка. І ось зараз влада йде на третю - продаж землі", - застеріг експерт.

Атаманюк прокоментував важливу деталь в законопроекті про запуск ринку землі - можливість концентрувати в одних руках не більше 10 000 гектарів. Експерт наголосив, що ця цифра надто завищена.

"Прокоментую деталь про 10 000 га в одні руки... Чому в Європі немає більше 1 000 га в одні руки? Тому що Європа думає про формування свого середнього класу. Наприклад, в середньому сьогодні 1 га дає 500 доларів заробітку. У кого 10 тисяч га - це 5 мільйонів доларів. Це не середній клас, а мультимільйонери... При сьогоднішній нашій інфраструктурі... ця сім'я буде жити де завгодно, а звідси буде просто викачувати гроші. Якщо зробити заробіток з 1 тисячі га - це 500 тисяч доларів. Це не ті гроші, з якими люди поїдуть жити за кордон, а це буде саме формування середнього класу в Україні", - пояснив аналітик.