Російський президент Володимир Путін ніяк не хоче втратити владу і всіма способами намагається всидіти у своєму кріслі. І, схоже, що Путін таки може залишитися при владі ще на 16 років.

Путін вирішив обнулити свої президентські терміни, якщо, звичайно, Конституційний суд визнає, що це не суперечить Основному закону РФ. Однак, Конституцію якраз збираються міняти, голосування повинно пройти 22 квітня.

Про те, чому така терміновість і що відбувається в Росії з вищими органами влади, пише hromadske.

Президентські вибори 2024

Наступні президентські вибори в Росії мають пройти в 2024 році. У Путіна на той час закінчиться четвертий президентський термін. За Конституцією РФ, одна особа не може займати пост глави держави більш ніж два терміни поспіль. Тому, щоб залишатися при владі, Путіну потрібно було терміново щось придумати.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня
Показати ще

Крім того, в 2021 році повинні пройти чергові вибори до Держдуми — нижньої палати російського парламенту, а рейтинги путінської партії "Єдина Росія" невисокі і довірою серед населення вона не користується. Зберегти більшість у таких умовах було б вкрай важко, виникне потреба в додатковій перебудові всієї політичної системи.

Які у Путіна варіанти вирішення проблеми

Багато політологів говорили про те, що об'єднання з Білоруссю і було планом "А" для Путіна. Однак Олександр Лукашенко виявився не таким поступливим, як гадав Путін, два раунди переговорів у грудні й лютому ні до чого не привели і ніякого тісного союзу не вийшло.

Тому в господаря Кремля виник план "Б" — внести поправки до Конституції. Про необхідність реформування Основного закону заявив сам Путін під час послання до Федеральних зборів.

Але Конституцію не так просто змінити — ключові положення зафіксовані в перших розділах, які не можуть виноситися на всенародний референдум.Тоді вирішили нічого кардинально не міняти, але додати положення про бога, пріоритет дітей і союз чоловіка й жінки, і провести декоративне загальноросійське голосування, не передбачене законом. Щоб його легітимізувати, Центрвиборчком приймає порядок проведення голосування. Він ще не затверджений, але основні його положення вже відомі.

Голосування пройде 22 квітня, в день 150-річчя від дня народження Леніна. Однак голосувати можна буде й достроково, за три дні. Також знімаються всі обмеження для голосування на дому. Крім того, обговорюється й ідея організувати ділянки на підприємствах — тобто для підвищення явки створені всі умови.

А ось контролювати таке голосування буде практично неможливо, кажуть громадські спостерігачі всеросійського руху "Голос". Направити своїх представників на дільниці зможуть лише громадські палати регіонів, але вони некомпетентні і також будуть виконувати лише декоративну функцію.

За інформацією джерел, закон про внесення поправок до Конституції Путін планує підписати 18 березня — в день окупації Криму.

Держдума розглядала цей документ у другому читанні 10 березня. І там виникла ідея — обнулити президентські терміни Володимира Путіна. Її висловила депутатка від "Єдиної Росії", перша жінка-космонавтка Валентина Терешкова. Глава "Єдиної Росії" В'ячеслав Володін відповів, що це потрібно обговорити з самим Володимиром Путіним — і за кілька годин той приїхав до Держдуми.

Володимир Путын, фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
Володимир Путын, фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Що сказав Путін

Володимир Путін виступив у нижній палаті російського парламенту, читаючи з папірця, що зайвий раз доводить - ніякого експромту не було. Він заявив, що дострокові вибори до Держдуми, які пропонував влаштувати глава ЛДПР Володимир Жириновський, проводити не варто, прибирати обмеження на кількість президентських термінів з Конституції не можна, а от зняти їх для нього особисто — цілком можливо. Але цю зміну має підтримати Конституційний суд.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Путін зможе балотуватися на наступних президентських виборах

Як повідомляв портал Знай.ua, Путін заявив, що неможливо втомитися від президентства

Також Знай.ua писав, Путін затаїв величезну образу на Зеленського.