Депутати Верховної Ради 9-го скликання їздять на дорогих автомобілях, але їхні засоби пересування не потрапляють в декларації.

Парламентарії заявляють, що елітні машини позичили в родичів, взяли в оренду, чи просто попросили "покататися" у друга.

Про записані на, друзів, родичів і охоронні фірми дорожезні автівки нардепів йдеться в розслідуванні журналістів для Bihus.Info.

Журналісти провели під стінами парламенту тиждень часу, щоб зафіксувати, на яких машинах приїжджають "нові" і "старі" нардепи на засідання Верховної Ради.

Співголова ОПЗЖ Юрій Бойко приїжджає до Верховної Ради на Mercedes і в супроводі Land Cruiser, який записаний на охоронну фірму. Ні позашляховика, ні витрат на охоронну фірму в декларації Бойка немає, при цьому в ній згадується Mercedes.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

"Сам Бойко назвав це авто "наружкою", заявивши, що не знає про наявність автомобіля супроводу", - йдеться в розслідуванні.

Юрій Бойко, скрін з відео
Юрій Бойко, скрін з відео

Депутат від ОТЗЖ Наталія Королевська приїжджає в парламент на Range Rover, вартістю близько $ 60 тисяч. За словами Королевської, автомобіль належить її батькам, в декларації депутата машина відсутня.

Наталія Королевська, скрін з відео
Наталія Королевська, скрін з відео

Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко їздить на Mercedes S600, який належить компанії "Інтернаціональні індустріальні проекти".

Фірма пов'язана з чоловіком Юлії Володимирівни Олександром Тимошенком, а за оренду авто у приватної структури "Батьківщина" платить грошима, отриманими з державного бюджету. Оренда Mercedes в 2018 році коштувала понад 1 млн гривень.

"Крім того, Юлія Тимошенко, ймовірно, користується послугами охорони - орендований Mercedes їздить в супроводі чорного "кубика", - наголошується в розслідуванні.

Ні цих автомобілів, ні витрат на користування охороною в декларації Тимошенко немає.

Глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія їздить за кермом Audi 2018 року випуску, її вартість в салонах стартує від 1,5 млн гривень. Машина записана на миколаївську фірму "Сігнес".

"Давид Арахамія пояснює, що машину взяв покататися у друга, тому що хоче придбати таку ж", - розповіли журналісти.

Давид Арахамія, скрін з відео
Давид Арахамія, скрін з відео

Колишнього гендиректора телеканалу "1 + 1", депутата від "Слуги народу" Олександра Ткаченка до Верховної Ради привозить Range Rover sport 2019 року. У салонах такий автомобіль коштує від 2 млн гривень.

У коментарі журналістам Олександр Ткаченко стверджував, що орендує машину у "1 + 1" і вона є в його декларації. Однак в декларації депутата вказана оренда такого ж транспортного засобу, але 2013 року випуску.

"Журналісти Bihus.info, які готували цей сюжет, забули про фактчекінг. Як вже раніше коментував, у 2018 році та першій половині 2019 року в статусі генерального директора групи "1+1 media" я користувався авто марки Land Rover модель Range Rover Sport 2013 року випуску. Саме воно вказане у декларації за 2018 рік. Журналісти Bihus.info вирішили посилатися на декларацію, що подавалася за попередній звітний рік (2018), що передував моєму обранню народним депутатом України. Хоча в матеріалі йде мова про 2019 рік. Свідомо це, чи журналістська халатність – можу тільки припускати. Нове авто марки Land Rover моделі Range Rover sport 2019 року випуску було придбано ТОВ «Телерадіокомпанія Студія 1+1» у червні 2019 року і передано мені в оренду 15.08.2019 р. у період мого звільнення із посади генерального директора. Поточний автомобіль з'явиться в декларації за 2019 рік відповідно. Тому дочекайтесь її", - зазначив Олександр Ткаченко." Олександр Ткаченко

Олександр Ткаченко, скрін з віде
Олександр Ткаченко, скрін з віде

Преславутий Олександр Дубінський їздить на машині Maserati Coupe Cambiocorsa, яка належить його матері.

За данимижурналістів, протягом п'яти років Дубінський купив 10 автомобілів, в тому числі, сім - марки Mercedes Benz. У його матері за цей же час з'явилося сім автомобілів, найдорожчий з яких - Maserati Coupe Cambiocorsa. Такий автопарк родини депутат пояснив тим, що "мама любить швидкість".