Співзасновник Українського інституту майбутнього, а також політолог Юрій Романенко закликав українців не піддаватися паніці через коронавірус та звернувся до президента України Володимира Зеленського, аби той нарешті почав вживати необхідні заходи для порятунку мешканців держави від інфекції з Китаю.

Відповідний ролик він оприлюднив на власній YouTube-сторінці.

"Коронавірус COVID-19 не є більшим викликом, ніж вірус грипу АН1N1 (свинячий грип), який людство пережило 2009-2010 роках. В Україні тоді лише за офіційними даними померли 1100 хворих, 80 з яких були вагітні або породіллі. Також не варто забувати про SARS (2002-2003) та МЕRS (2013).

Так, безперечно, COVID-19, швидко мутує, швидко поширюється, висуваючи раптові фінансові вимоги до національних систем охорони здоров’я, але, насправді, для економік країн Заходу вірус не є викликом, оскільки переважно небезпечний для людей похилого віку або осіб з важкою супутньою соматичною патологією", - сказав він.

Коронавірус, фото з вільних джерел
Коронавірус, фото з вільних джерел

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Також, за його словами, Зеленський нарешті повинен взятися за голову та почати діяти, аби вберегти українців від коронавірусу.

"Президент країни не розуміє, що в Україні населення від нього вимагає не того самого, що з італійської політичної влади вимагає населення Італії. Українці вимагають не фізичного виживання пенсіонерів. Смерті людей похилого віку для воюючої країни, яка втрачає сотні молодих чоловіків на фронті не є шоком. І мова іде не лише про гроші, які Зеленський мусить віднайти у бюджеті. Він має назвати і покарати винних, які "провтикали" забезпеченість, передусім медиків, засобами індивідуального захисту (без лікарів, ніхто не використає апаратуру).

Він має назвати і покарати винних, котрі не спрогнозували і не забезпечили пацієнтів ШВЛ, ЕКМО, газовими аналізаторами тощо. Він мусить, нарешті, дати оцінку реформі первинного рівня і дати відповідь на питання: "що він робитиме першого квітня?". Заяви про незмінність курсу в охороні здоров’я виглядають взагалі божевільними", - підкреслив він.

Як повідомляв портал Знай.ua, медик київської лікарні розповіла, що насправді відбувається у клініках, куди масово госпіталізують людей з підозрою на коронавірус.