Українці збунтувались, що деякі ділки постачають дефіцитні в Україні медичні маски Іспанію, аби підзаробити під час пандемії коронавірусу. Але тим самим українців позбавляють найголовнішого - шансу не заразитись смертельним коронавірусом. Глава митниці Максим Нефьодов заявив на своїй стоірнці у facebook, що експорт масок в Іспанії відбувся 2 і 6 березня і є легальним, оскільки Кабмін заборонив експорт медичних товарів 11 березня.

Скріншот допису Нефьодова

"В ЗМІ з'явилося повідомлення про те, як в Іспанії розвантажують з якоїсь машини респіратори з України. Експорт цих масок відбувся ще 2-го та 6-го березня і є легальною поставкою товару. Респіратори перетнули український кордон 3-го та 7-го березня відповідно, вилетівши рейсами на Стамбул. Постанова Уряду №214, яка забороняє експорт медичних товарів та лікарських засобів, зокрема респіраторів, була прийнята 11 березня 2020 року і вступила в силу після опублікування", - зазначає автор.

За його словами, митниця виконує закони. Після введення заборони митники, прикордонники і правоохоронці зупинили вивезення вже більш ніж 260 тис. масок та респіраторів за кордон.

Для інформації - Україна є традиційним експортером подібної продукції, торгівля йшла і в 2019 і в 2020 до погіршення ситуації із короновірусом і заборони експорту. Наприклад, в 2019 по цьому коду будо експортовано 3195 т, за лютий 2020 - 394 т. При цьому країна активно імпортує маски інших типів - більше 2 млн за 17 днів березня, наприклад...

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Фото зі сторінки Нефьодова

Прикладені до повідомлення скріншоти говорять про те, що респіратори БУК-3 FFP3 продавали іспанцям за ціною близько 2 грн. за штуку (100 тис масок за $7500 при курсі 26 грн/$1 = 1,95 грн.). Зараз його і за 150 грн. немає в наявності.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, надзвичайний стан в дії: у Києві автомобілі з гучномовцями розганяють людей по домівках.

Як повідомляв Знай.uа "Ти не можеш залишити помирати" - як лікарі відчайдушно борються один на один з коронавірусом.

Знай.uа писав, в масках тільки українці, а черг в магазинах немає: як у Польщі проходить карантин.