У той час, як столиця перебуває в очікуванні першої хвилі послаблення карантинних обмежень, на останньому онлайн-брифінгу мера Києва, що відбувся 8 травня, Віталій Кличко повідомив про збільшення кількості інфікованих Covid-19 за минулу добу. Водночас, потік скарг від сотень киян на офіційній сторінці столичного голови "Кличко-мер" не припиняється – цього разу жителі мегаполісу висловилися щодо багатомісячної відсутності гарячої води, систематичні затоплення та затримку заробітної плати у медпрацівників та водіїв громадського транспорту. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Злива у Києві, вул. Пушкінська - фото з Фейсбук
Злива у Києві, вул. Пушкінська - фото з Фейсбук

Без гарячої води та у систематичних підтопленнях

Дехто залишає скарги, зателефонувавши до Контактного центру 1551. Одним з останніх звернень в рубриці "Ремонт та обслуговування зливостоків" є скарга на забиті зливостоки, внаслідок чого навіть від незначних дощів у людей заливається автомайданчик, а вода доходить до під'їзду.

Злива в Києві - фото з Фейсбук
Злива в Києві - фото з Фейсбук

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

"Коли йде дощ і зливна система на вулиці чиста, то вода йде в неї. А коли зливна система засмічена, дощовій воді нікуди подітися і вона розливається всюди. Так у нас навпаки 3-го під'їзду в лівому дальньому кутку (якщо дивитися від під'їзду) автомобільного майданчика, швидше за все, засмічена ця зливна система. За останній тиждень було кілька дощів, вода яких покрила всю автомобільну майданчик аж до під'їзду. Коли дощу немає, то вода потихеньку "йде" (можливо випаровується). Двічі робили заявку на прочищення зливної системи, але "віз і понині там". Допоможіть будь ласка!!!", – скаржиться автор звернення № 0-364362, оприлюдненого 8 травня.

Проблеми із гарячим водопостачанням теж продовжують бути систематичними. Однією з останніх стала заява жителів Оболонського району.

"З вечора 05.05.2020, за адресою вул. Йорданська 9Ж, відсутня гаряча вода. 07.05.2020 у додатку KyivSmartCity було повідомлення про завершення ремонтних робіт та відновлення водопостачання. Проте станом на 08.00 08.05.2020 гаряче водопостачання за вказаною адресою відсутнє. З крану тече холодна вода замість гарячою", – зазначає автор звернення № 0-364142.

А дехто скаржиться прямо на сторінці "Кличко-мер". Так, наприклад, мешканка Солом'янського району розповіла про багатомісячний період, впродовж якого люди вимушені обходитися без теплої води.

"Донецька 57 А, дуже просимо взяти на контроль гарячу воду, щоб не повторився минулий рік, коли з травня по вересень не було гарячої води. З 3 травня 2020 р не було гарячої води в будинку, а сьогодні пустили злегка теплу", – скаржиться киянка Юлія Пашукевіч.

Виплат немає: "Що робити медикам?"

Невирішеним залишається і питання із зарплатами медпрацівників.

"Що робити медпрацівникам, які пішли у відпустку без збереження заробітної плати, оскільки не можуть доїхати до місця роботи?", – обурюється киянка Ірина Макхамова.

Та, виявляється, без заслуженої заробітної плати залишаються і водії громадського транспорту.

"Водіям тролейбусного ДЕПО 1 не дають. Люди сидять на карантині без грошей", – скаржиться автор допису Руслан Музиченко.

За добу 46 хворих: названо об'єкти, що вийдуть з карантину

Втім, відповідь на поставлені питання киянам так і не вдалося отримати в ході прес-брифінгу столичного голови.

Віталій Кличко звітував лише про "карантинні питання".

"Кількість киян, у яких за минулу добу лабораторно підтвердили захворювання на коронавірус, збільшилася на 46 людей. Серед них 1 медик. Захворіли 18 жінок, віком від 26 до 61 року, і троє дівчаток від 8 до 13 років, та 21 чоловік, віком від 31 до 79 років, а також 4 хлопчик. До лікарень госпіталізували 20 пацієнтів", – повідомив мер Києва Віталій Кличко.

Загалом, в столиці зареєстровано 1721 випадків інфікування коронавірусом, серед них – 32 людини померли.

Олександрівська клінічна лікарня у м. Києві - фото Знай.ua
Олександрівська клінічна лікарня у м. Києві - фото Знай.ua

Перша ж хвиля послаблень карантинних обмежень стосуватиметься таких об'єктів, які будуть відкриті:

-непродовольчі магазини, площею до 300 метрів;

-салони краси із попереднім записом;

-парки і сквери;

-тимчасові споруди, невеликі виробництва непродовольчих товарів;

-адвокати, нотаріуси;

-майданчики літніх ресторанів (з дотриманням норм безпеки – відстань від столиків 1,5 м, не більше 2 відвідуючих за столиком, захист персоналу);

-бібліотеки (окрім читальних залів) тощо.

Зачиненими залишаються великі ТРЦ, школи, дитсадки та дитмайданчики.

Ми і надалі слідкуватимемо за розвитком подій в столиці, тож щодо останніх подій читайте на порталі Знай.ua.