У США тривають масові протести по вбивства темношкірого Джорджа Флойда поліцейським.

У сорока містах країни введено комендантську годину, мобілізована нацгвардія. Вдень у багатьох штатах проходять протести, а вночі – мародерства. В Луїсвіллі застрелено власника барбекю-ресторану. У Давенпорте вбито два учасника протестів. У Сент-Луїсі мародери вбили відставного поліцейського. Десятки людей були поранені.

Дональд Трамп назвав протестувальників в Нью-Йорку "набродом і невдахами" і закликав владу штату задіяти підрозділи Національної гвардії для допомоги поліції.

"Нью-Йорк, задійте національну гвардію. Набрід і невдахи розривають місто на частини. Дійте швидко!" - написав президент США в Twitter.

скріншоти

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Нацгвардія дислокована в кожному штаті і може бути задіяна в надзвичайних ситуаціях. У резерві, який можна використовувати 350 тисяч бійців. Трамп пообіцяв ввести у міста війська і важку техніку, якщо губернатори не стануть активніше використовувати Нацгвардію.

"Якщо місто або штат відмовляється вчиняти дії, необхідні для захисту життя і власності їх мешканців, я сам розверну там Збройні сили США і швидко вирішу проблему", - заявив він.

У свою чергу демократи спробували добитися прийняття резолюції, яка засуджує дії Трампа. Йому ставилась санкція застосовувати сльозогінний газ і гумові кулі проти протестувальників на площі Лафайєт перед Білим домом. Але у результаті резолюцію було заблоковано республіканською більшістю.

Тим часом у мережі викладають сотні відео грабежів і мародерства.

"Мародери не мають ніякого відношення до протестуючих і просто прикриваються ними в цілях наживи, виправдовуючи свої дії нібито справедливістю і відплатою. По суті вони звичайні злочинці, що видають себе за ідейних борців", - пише гід з Нью-Йорка під ніком "Дениссамсебесказал".

За його словами, поліція практично не реагує на мародерство.

На відео журналіста NBC видно, як грабіжники приїхали в район Сохо в Нью-Йорку на Rolls-Royce мінімум за 350 тисяч доларів.

Також він розмістив відео, як поліція перекрила Манхеттен після комендантської години.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українську журналістку жорстоко атакували під час протесту в Санта-Моніці.

Як повідомляв портал Знай.uа, з'явилося відео пограбування потягу з домашньою технікою натовпом радикальних протестувальників у Чикаго.

Також портал Знай.uа писав, що Аріана Гранде, Емілі Ратаковскі та Періс Джексон приєдналися до протестних акцій у США.