В Україні йде збір підписів у підтримку петиції до президента Володимира Зеленського з вимогою проведення парламентських та президентських виборів кожні 2 роки.

Джерело: документ на сайті Електронних петицій Офіційного інтернет-представництва Президента України.

Автор-ініціатор петиції Погорєлов Владислав Олександрович був досить лаконічним у своїй пропозиції.

"Проводити президентські та парламентські вибори кожні два роки", - йде мова у тексті, і цим текст вичерпується.

Тим не менш, петиція торкається дуже важливого питання політичного життя держави. Наразі президент і склад Верховної Ради України обирається кожні 5 років - однак, на думку деяких експертів, це занадто довгий термін каденції.

Популярні новини зараз
Мобілізацію хочуть суттєво "омолодити": ТЦК зацікавлять юні хлопці Пенсіонерам старше 70 років збільшать виплати: умови та суми Заплатите за сусіда, який багато миється: українцям розповіли, як вони "закривають" комуналку комусь із дому Школярів чекають важливі зміни – доведеться обирати
Показати ще

Річ у тім, що ідея більш-менш подовженого строку повноважень інспірована тим, що влада не має керуватися лише інтересами короткострокової перспективи, але й будувати довгострокові плани. Саме тому найбільш поширеними тривалостями каденції є 3-6 років, інколи й більше.

Однак суперечливість правління Володимира Зеленського і його політичної сили демонструє, що у сучасних умовах слід розглядати й швидшу змінюваність влади. Наприклад, якщо передвиборчі обіцянки, які мали бути реалізованими відразу після виборів, так і не втілюються - можна розібратися оперативніше.

Слід зауважити, що короткі терміни повноважень навряд здані захистити від популізму - як раз менші виборчі цикли стимулюють приймати рішення, які сподобаються виборцям, але шкодять їм у довшій перспективі - наприклад, збільшувати соціальні виплати, не турбуючись про інфляції.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Mail.ru, vk.com, yandex.ru повертаються? На сайті Зеленського з'явилася петиція.

Як повідомляв портал Знай.ua, Львів'янин запропонував Садовому підзаробити на водіях, штраф можуть здерти з кожного.

Також Знай.ua писав, що Зеленський може позбутися зайвих депутатів.