У той час, поки міжнародні кредитори вільно надають Україні позики, з упевненістю, що держава має платіжну спроможність, фінансові експерти б'ють на сполох. Є думка, що довго так тривати не може. Державі потрібно жити своїми можливостями.

Буквально днями Україна отримала транш МВФ у рамках нової 18-місячної програми stand-by. Відомо, що 2,1 млрд доларів надійшли на рахунки держави та будуть використані, як кажуть чиновники, для латання "дірок" в державному бюджеті.

Про це пише аналітик Микита Бегаль для порталу "Вголос".

МВФ, ілюстративне фото: Flickr
МВФ, ілюстративне фото: Flickr

Для цього Єврокомісія надала Україні за програмою макрофінансової допомоги два транші на 1 млрд євро. Ці кошти, як роз'яснювалося в Twitter Президента Володимира Зеленського, допоможуть зменшити боргове навантаження і побороти негативні економічні наслідки, викликані пандемією COVID-19.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Крім цього, в липні очікується транш в 350 млн доларів від Світового Банку, який входить у традиційний пул донорів України.

Світовий банк, UA.News
Світовий банк, UA.News

"По зовнішнім джерелам, то передбачається отримання декількох запозичень. Насамперед, це виплати МВФ до кінця 2020-го (перший транш - 2,1 млрд доларів, сума другого і третього - 1,4 млрд доларів). Також плануємо отримати макрофінансову допомогу від Європейської комісії (обсяг 1,2 млрд євро + 0,5 млрд євро), а ще 1 млрд доларів від Світового банку до кінця 2020 року (в липні надійде 350 млн доларів)", - пояснив ситуацію міністр фінансів Сергій Марченко.

Поточні закордонні кредити, як зазначалося вище, підуть на ліквідацію бюджетних розривів, обслуговування старих позик і боротьбу з коронавірусом, який сьогодні сильно б'є по економіці країни через простій деяких галузей. За прогнозами МВФ, через пандемію ВВП України за підсумками 2020 року впаде на 8,2%.

Незважаючи на складні часи, влада не піде шляхом реструктуризації боргів. А їх досить багато. Так, на обслуговування держборгу країна цього року повинна витратити більше 450 млрд гривень, що становить більше третини держбюджету.

"На жаль, більше половини держборгу є зовнішнім. Якщо, наприклад, у США чи Китаї, держборг є переважно внутрішнім, то Україна фактично потрапила під зовнішнє рівняння", - коментує економіст Всеволод Степанюк.

Гривні, скріншот: YouTube
Гривні, скріншот: YouTube

На 31 травня держборг України становив 78,4 млрд доларів (зовнішній - 48,71 млрд, внутрішній - 29,7 млрд). За даними Мінфіну, за січень-квітень країна виплатила за зовнішніми та внутрішніми боргами понад 112 млрд гривень. У відомстві кажуть, що формат відносин з ключовими кредиторами буде змінюватися, відзначаючи, що країна повинна відмовитися від прямого фінансування МВФ до 2023 року.

Для цього потрібно знизити співвідношення боргу до ВВП до 55%, розібратися з непрацюючими кредитами в банківській системі, збільшити гарантії збереження вкладів для фізичних осіб у гривнях, а також легалізувати гральний бізнес. Крім того, необхідно запустити Службу фінансових розслідувань і перезапустити податкову з митницею. Поки ж до кінця червня необхідно здійснити платежі на 50,5 млрд гривень за зовнішніми боргами і 91,2 млрд гривень за внутрішнім.

Пікові виплати припадають на третій квартал: на обслуговування і погашення боргових зобов'язань державі знадобиться витратити 168 млрд гривень. Частково послабити навантаження повинен другий транш МВФ, який очікується у вересні.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Зеленський пообіцяв підвищити зарплату.

Як повідомляв Знай.uа Шмигаль запропонував українцям пізніше приходити на роботу.

Знай.uа писав, лизоблюд Путіна пригрозив Зеленському через його обіцянки.