Про це написав директор ТОВ «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн на своїй сторінці в Facebook.

«49 мільйонів баксів за день! 17 червня «Укрнафта» продала 260 тис. т нафти за ціною $18/бар. Це притому, що в світі вже давно $40. На такому обсязі (двомісячний видобуток) компанія втратила 1,3 млрд грн. А хто набув? Ігор Коломойський – одноосібний покупець. Хоча, за великим рахунком, він і продавець, так як контролює «Укрнафту» з 2003 року. Хто програв? Держава в особі НАК «Нафтогаз України», власник 50% акцій «Укрнафти». Він стоїть всей цей час осторонь і спостерігає», - пише Куюн.

При цьому він звернув увагу, що збиток «Укрнафти» від операційної діяльності у першому кварталі поточного року склав 1,15 млрд грн, але незважаючи на це менеджмент віддає нафту за безцінь.

Експерт також зазначив, що подібні угоди, на яких заробляє Коломойський, не поодинокі. Зокрема, природний газ продається за завищеною ціною компанії Коломойського «Юнайтед Енерджі», Яка далі за завищеною ціною поставляє його контрольованої олігархом державної компанії «Центренерго».

«Всі видобуваються та виробляються «Укрнафтою» ресурси йдуть «Привату». І якщо нафти йти нікуди, то природний газ без тендерів йде на компанію «Юнайтед Енерджі», а потім на «Центренерго» (теж, до речі, держкомпанія, але під управлінням Коломойського), а зріджений газ на 90% йде «лавці» «Карпатынафтотрейд» за цінами нижче ринку», - пише Куюн.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

Як повідомлялося, влітку 2019 року в період перебування Андрія Геруса на посаді представника президента в Кабміні в держкомпанії «Центренерго» був призначений новий менеджмент, який пов'язують з групою «Приват» Ігоря Коломойського.

Як заявив бізнесмен Віталій Карпачов Герус в цей період приїжджав до нього від Коломойського домовлятися про розгортання схем на Центренерго.

За підсумками 2019 збитків держкомпанії склали 2,5 млрд грн, у 2018 вона була прибутковою (1,4 млрд грн). Підтверджені ФДМ борги досягли 4 млрд грн. Раніше компанія була прибутковою.

«Центренерго» з літа 2019 року почало постачати за заниженими цінами електроенергію на підприємства групи «Приват» - Нікопольського та Запорізького заводів феросплавів, «Дніпроазот», а також трейдера «Юнайтед Енерджі». За даними Low Carbon (проект ФРН) збитки на цих операціях досягли 900 млн грн.

За даними розслідування Бігус.інфо вугілля на «Центренерго» поставляється через російські фірми бізнесменів, близьких до терористів «ДНР».

При цьому Радіо Свобода повідомила про постачання газу на «Центренерго» компанією Юнайтед Енерджі близькою до Коломойському. При цьому газ купується у напівдержавній "Укрнафти" за ціною нижчою ринкової і продається на «Центренерго» вище ринкової.

«Юнайтед Енерджі» була першим і найбільшим імпортером електроенергії з Росії після відкриття імпорту за поправкою Андрія Геруса.