Через стрімке поширення коронавірусної інфекції в Україні глава держави Володимир Зеленський провів розширену нараду, присвячену даній проблемі. На обговорення було зібрано членів уряду, керівників правоохоронних органів, голів обласних державних адміністрацій та мерів міст.

Про це стало відомо завдяки повідомленню прес-служби Офісу президента.

"В Одесі запрацювали клуби, зірки давали концерти, відкрили всі пляжі. Пішов слух, що на відкритому повітрі ніхто не захворіє. Але це неправда. Через все це ситуація сильно погіршилася. Якщо раніше в Одесі був один з найкращих показників по розповсюдженню коронавірусній інфекції, то на сьогодні кількість хворих за добу значно вище", – зазначив президент.

Громадський транспорт, карантин - фото Знай.ua
Громадський транспорт, карантин - фото Знай.ua

Також він акцентував увагу на тому, що така ситуація може скластися у всіх регіонах, де немає комунікації з людьми.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

"Я зібрав тут не тільки уряд, але і всі регіони, щоб ми чітко координувалися і пояснювали людям, які загрози сьогодні несе нехтування правилами карантину. Тому що, в підсумку, для нас всіх має бути важливо одне – здоров'я і життя простих українців", - сказав Зеленський.

карантин в Україні, фото: Уніан
карантин в Україні, фото: Уніан

У свою чергу, глава МОЗ Максим Степанов зазначив, що за останній місяць ситуація з поширенням коронавірусу значно погіршилася: якщо в кінці травня фіксували 300-400 випадків на добу, то зараз таких – 900-1000, втричі збільшилася кількість госпіталізованих. За словами міністра, головною причиною такої ситуації стало нехтування правилами карантину – перевезення людей у громадському транспорті понад норми, нехтування заходами індивідуального захисту і соціальної дистанції.

В якості прикладу Степанов також навів Одеську область: за його словами, вона стала яскравим прикладом, коли невиконання правил призводить до стрімкого поширення коронавірусу.

"Якщо зараз не почати контроль, то ми отримаємо ще гірший результат через два тижні", - попередив він.

Степанов зазначив, що з таким поширенням хвороби потрібно говорити про готовність лікарень не тільки до другої, але вже і третьої хвилі. Він додав, що система охорони здоров'я зараз працює краще, ніж на початку поширення коронавірусу, але в будь-якій країні можливості медицини обмежені у разі великого напливу хворих. Якщо зараз у деяких областях заповнено 40-60% ліжок, то з нинішньою динамікою незабаром буде брак місць.

Глава Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що в останні дві доби правоохоронці перевірили понад 6200 закладів: майже 3500 закладів торгівлі, 2000 закладів харчування, 850 нічних клубів та місць розваги. Було складено 355 адміністративних протоколів. Найбільше порушень виявили у Вінницькій, Львівській, Одеській, Тернопільській областях, а також у Києві.

У свою чергу, прем'єр-міністр Денис Шмигаль додав, що показник захворюваності значно виріс – зараз він становить більше 50 людей на 100 тисяч населення, хоча ще 10 днів тому він був менше 40. У той же час, летальність становить 2,6%, що говорить про високий рівень лікування.

Глава уряду запропонував мерам залучати муніципальні патрулі до роботи з контролюючими відомствами для кращого контролю за санітарно-епідемічним станом.

Шмигаль також звернув увагу на необхідність обмежити роботу нічних клубів з 10 години вечора; жорстко контролювати муніципальний транспорт і покращити інформаційну політику, а також допомогти навчальним закладам підготуватися до дистанційної роботи.

Виступив також секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данилов. Він заявив, що існує ймовірність, що восени більшості українських шкіл доведеться перейти на дистанційне навчання, і вже сьогодні потрібно готувати відповідні технічні можливості.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, скрізь охорона – Зеленський з квітами просто посеред столичної вулиці влаштував яскраве видовище.

Як повідомляв Знай.uа Зеленський звернувся до українців у День Конституції і згадав про вирубку лісів – "Коли кожен з нас зрозуміє...".

Знай.uа писав, Ляшко, та не той. Глава Санітарної служби піде на президентські вибори.