«Укрметалургпром» звернувся до НАБУ і Нацполицію з приводу корупційних схем в «Укрзалізниці», пов'язаних з перевезенням вантажів на особливих умовах, в результаті чого втрати гірничодобувних підприємств перевищили 50 млн доларів. Про це повідомили в компанії.

«Ми як «Укрметалургпром» звернулися у відповідні правоохоронні органи стосовно договору про перевезення вантажів на особливих умовах, який пропонується державним підприємством АТ «Укрзалізниця». Необхідно розібратися з ситуацією щодо нанесення збитків цим договором нашим підприємствам, іншим вантажовідправникам і державної компанії АТ «Укрзалізниця», - повідомили в компанії.

У компанії пояснили, що суть договору УЗ про перевезення вантажів на особливих умовах полягає в тому, що УЗ пропонує здійснювати прискорення перевезень з додатковою платою в 20% («Нитки графіка»). При цьому в «Укрметалургпром» зазначили, що згідно з чинним законодавством (збірник тарифів), у разі перевезення вантажів зі швидкістю більш ніж вагонна (високої), за це сплачується подвійний розмір плати за перевезення, а не +20%.

За даними, якими володіє «Укрметалургпром», в результаті таких перевезень за заниженим тарифом за особливі умови в листопаді 2019 року втрати «Укрзалізниці» склали 4.7 млн. грн.

Крім фінансового, ще одним негативним наслідком таких перевезень є неритмічність доставки вантажів, оскільки при перевезенні за додаткові 20% певні вантажі йдуть, а інші - простоюють. За оцінкою компанії, з-за таких перевезень в 4 кварталі 2019 року була зірвана експортна програма Гзк України, на складах було накопичено понад 1 млн. тонн готової продукції. Через систематичні зривів у відвантаженні, відправники були змушені відвантажувати продукцію на склади.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

«Втрати гірничодобувними підприємствами валютної виручки, по суті експортних валютних надходжень у країну, внаслідок невиконання плану навантаження, у т. ч. шляхом впровадження «Ниток графіка», перевищили 50 млн. дол.», - підкреслили в «Укрметаллургпроме».