Про це розповіла Ганна Дерев'янко, керівник Європейської Бізнес Асоціації.

За інформацією Анни Дерев'янко, учасники енергоринку та експерти не приймають модель стимулюючого тарифоутворення (RAB-тариф) на розподіл електроенергії, яку запропонував НКРЕКП. На їхню думку, вона не стимулюватиме інвестиції.

«Ведуться дискусії навколо того, яке саме тарифоутворення має бути прийнято: за пропозиціями Регулятора або за пропозицією ринку. Їх відмінність - в доведеності ефективності. Ринок пропонує застосовувати успішну європейську модель з правилами, які зрозумілі інвесторам: ставка повернення капіталу на рівні WACC, перерахунок ставки щорічно, нарахування на всі активи компанії. Регулятор пропонує ставки диференціювати. 1% нараховувати на вже побудовані активи компанії. 15% - на нові активи. Ринок такі умови не приймає, оскільки не бачить інвестиційної привабливості", - зазначила керівник Європейської Бізнес Асоціації.

Дерев'янко впевнена, якщо привабливості "правил гри" не бачить ринок, то і зовнішні інвестори навряд чи зацікавляться електромережами.

"Тому бізнес все ж сподівається, що тарифоутворення, яке буде цікаво інвесторам, буде впроваджено найближчим часом, адже про цю реформу мова йде вже більше 10 років». - підкреслила експерт.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Раніше, в ЄБА запропонували впроваджувати стимулюючий тариф за європейською методологією-ставка повернення інвестицій на рівні WACC, яка нараховується на всі активи операторів систем розподілу.