У неділю, 9 вересня, православна церква відзначає День пам'яті преподобного Пімена Великого. Дізнайтеся все про життя цього святого в нашій статті.

День пам'яті преподобного Пімена Великого 9 вересня: житіє святого

Преподобний Пімен Великий народився в 340 року в Єгипті. Ще будучи юнаком він дав обітницю безмовності і зречення від світу і став блукати в пустельному скиту неподалік від Діокла. З ним разом вирушили і його брати: старший Анувій і невідомий на ім'я молодший.

Як свідчать церковні перекази, святий Пімен проводив цілі роки в працях пістних і невпинно молився Богу. Також він зростав у чернечих чеснотах і мужньо ополчився на невидимого супостата.

Преподобний Пімен Великий

Він убивав свою плоть, виснажув її й підкорював її на служіння духу. Таким чином, преподобний Пімен зійшов на вершину безпристрасності і став найпрославленішим усіх пустельних отців, як найбільш доброчесний.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Через певний час правитель Єгипту захотів побачити, в чому особливість святого самітника і відправив до Пімену вісника з проханням дозволити йому прийти до преподобного.

Після того, як він відмовився, володар кинув у темницю племінника преподобного Пімена і сказав матері (сестрі преподобного), що якщо Пімен прийде до нього, то він звільнить її сина, якщо ж ні, то накаже його страти. Старець відповів гідно, і князь був вражений його розумом. Так, він зрозумів, що то був справжній угодник божий і наказав варті звільнити юнака.

Преподобний Пімен Великий

Далі преподобний Пімен, уникаючи суєтної слави і почестей людських, пішов в інше місце і поневірявся по різних країнах тривалий час. Потім знову оселився в єгипетській пустелі і перебував у ній до самої своєї кончини, догоджаючи Богові працями пістними. У той же час він не залишав людей своїми повчаннями, які відрізнялися великою розсудливістю.

Варто відзначити, що багато з них збереглися в Батьківських книгах і до цього часу не втратили свого повчального значення.

Як відомо з відкритих джерел, преподобний Пімен відійшов до Господа у віці 110 років у 450 році.