У понеділок, 10 вересня, православні віруючі вшановують пам'ять двох святих — Анни Пророчиці і Сави Крипецького. У народі це свято прозвали «Анна і Сава Скиртники», тому що в цей період якраз завершувалися останні жнива хлібів.

Анна і Сава Скиртники 10 вересня: історія життя святих

Як свідчать церковні передання, свята Анна з Єрусалиму була благочестивою вдовою, якій разом зі святим Симеоном Богоприїмцем випала честь зустріти немовля Ісуса Христа в храмі, куди його принесли батьки, щоб подякувати Богові за первістка. Крім того, Анна жила у суворій стриманості, дотримуючись посту і молячись безперестанку. За такий спосіб життя Господь нагородив 84-річну вдову даром пророцтва.

Анна Пророчиця

З відкритих джерел відомо, що святий Сава Крипецький, або Псковський, жив у 15 столітті. Після того, як він прийняв чернечий постриг у Афоні, він відправився в Псков і оселився неподалік від міста, у відокремленій Крипецькій пустелі. Сава дотримувався суворого посту, а весь вільний час проводив у молитвах. До нього часто приходили прості люди за слушною порадою і благословенням.

Коли до Сави приїхав псковський князь Ярослав разом із хворою дружиною. Він попросив у святого ченця зцілення дружини і після молебню жінка дивом зцілилася. Також преподобний вчив мирян дотримуватися чистоти — тілесної і моральної, ратував за праведний спосіб життя людей. Навіть після смерті Сава не залишив свою обитель, а багато разів надавав їй допомогу, наприклад, одного разу захистив від розбійників, а їх ватажка змусив покаятися.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Сава Крыпецкий

Анна і Сава Скиртники 10 вересня: звичаї та обряди свята

Традиційно в цей день завершувалися останні жнива хлібів. Так, з ланів вивозили снопи, які складали в скирти. Селяни поспішали прибрати хліб до настання негоди і холодів. «Червоно поле снопами, а тік — скиртами», — говорилося в народі.

Ще на Анну і Саву у цей час наші пращури славили врожай, влаштовуючи великі свята і ярмарки. Як не дивно, саме в цей день двом святим молилися про порятунок від пияцтва.