Інші назви свята:

  • «Козиний рід»,
  • «Мамонтій-овчарник»,
  • «Федот і Руфін».

За дідівським повір'ями, в цей день до полудня не випускали на вулицю ні корів, ні овець. «Виженеш - біду наженеш», - говорили селяни.

Історія свята

Мамант народився в Пафлагонії і його виховали християнином. Коли Мамант оселився на горі, він постив, молився і читав Святе Євангеліє звірам. До нього часто приходили дикі кози, Мамант доїв їх і робив з молока сир.

Всіх, хто до нього приходив, він наставляв на шлях істинний, тому його піддали болісній страті. Маманта врятував ангел, який забрав його на високу гору в пустелі, поруч з Кесарі. Тут Мамант заснував церкву.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Традиції та обряди

На Русі мученик став Мамонтієм Вівчарником, покровителем кіз і овець. У цей день худобу не виганяли з двору, щоб хвороби не напали на неї. На столи ставили страви з козячого молока: сир і творог.

Люди в селах наводили порядок в хліві, у дворі, в загоні, в коморах, всі будівлі готували до зими. А також обкурювали всі приміщення вересовим димом, щоб вигнати нечисту силу. Стіни утеплювали мохом, який знезаражував і не допускав гнилі.

Хлопці починали свої гуляння. Їм через пару місяців потрібно було йти в рекрути, тому їх не навантажували працею. Мало хто повертався. Так що гуляли, як в останній раз.