У цей день православний світ вшановує ікону Божої Матері, що іменується «Неопалима Купина». В цей день віруючі приходять на урочисті служби в церкву, а також дотримуються традиції свята, щоб отримати милість у Діви Марії.

Ікона Божої Матері 17 вересня: головні заборони свята

Ікона Божої Матері Неопалима Купина

У народі вірили, що в цей день потрібно неодмінно помолитися Неопалимій Купині, яка, згідно з віруваннями, охороняє будинок від пожеж і блискавок. Крім того, існував звичай у разі пожежі обходити з цією іконою навколо палаючого будинку.

Крім того, Неопалима Купина зможе захистити худобу від хвороб, а хліва – від загоряння. Але вона могла й наслати грім, блискавки, вогонь і каміння з неба, як Ілля-пророк. Тому наші пращури прозвали її «громницею».

Ікона Божої Матері Неопалима Купина

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Згідно з повір'ям, пожежу, що викликана блискавкою, можна загасити молоком від чорної корови, квасом або пивом. Також було прийнято кидати в палаючий будинок білого голуба, щоб полум'я згасло. Врятувати від грозової пожежі могли чорна собака або кішка, що живуть у будинку.

В цей день існували такі прикмети: пожежу віщували миші, що біжать по полю; зозуля, що летить по селі; заєць, що біжить по селищу. Цікаво, що пожежну бочку не можна було тримати у повній справності. Говорили, що бути готовим до пожежі — спокушати Бога.

Чоловіки в свято обходили сіновали і тикали в них вилами — щоб прогнати з сіна духів хвороби, які взимку можуть напасти на худобу. У народі говорили, що «буває, почне при цьому стогнати хтось, ніби шматок відкинеться від вил та оком курячьим гляне, а якщо вийти на подвір'я з вилами в руках, то всі біси розбіжаться хто куди».

Наголошується, що в цей день вогонь стає священним, і тому в нього не можна плювати. Свічки гасили пальцями, а пожежі, що сталися від ударів блискавки заливали молоком від чорної корови, вважаючи вогонь Небесним Голосом. Запалюючи печі, намагалися говорити пошепки і не допускали ніякої лайки.