Інші назви свята:

  • «Лука»,
  • «Луковниця»,
  • «Созонт».

Історія свята

Святий Лука народився в місті Каппадокія. В історії він третій ігумен Спасової обителі, яку в народі називали «Глибокі річки». Він, як і всі мешканці монастиря, вів аскетичний спосіб життя, дотримувався постійного посту, який радше нагадував голодування. Вони щодня розповсюджували Слово Боже серед людей, але Лука особливо відзначався побожністю і справедливістю.

Традиції та обряди

На Русі цей день був сумним. Закінчувалося бабине літо, всі жінки плакали, коли різали цибулю. Коли дівчата заплітали цибулю в гірлянди, вони ворожили. Люди просили, щоб святий Лука дав їм такі ж сильні і золотисті коси, як у цибулі, щоб не тьмяніли і подобалися хлопцям. А Лука для користі насилав дівчатам сльози: «Наплачешся над цибулею - легше з життям дівочим розлучатися, заміж виходити»

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Сьогодні з цибулі готували різні страви, одним з яких була фарширована цибуля з курячим м'ясом. Цибулини проварювали в бульйоні і запікали в печі, робили цибулячу юшку, пироги і оладки з цибулевої начинкою. Але найбільше любили червону картоплю з фіолетовою цибулею.

Але до Созонтова дня нікому не дозволялося їсти нову цибулю, інакше вона висохне або згниє вся. Тому кожен господар дивився особливо пильно за своїми грядками, щоб зупинити злодія або жартівника.