Історія свята

Іоаким походив із роду Давидового, тобто його предком був цар Давид, а Анна з родини священика, роду Ааронових. Але у подружжя не було дітей, що вважалося карою Божою. Іоаким хотів принести жертву, але йому відмовили в храмі, так як у нього не було дітей. Тому він пішов в пустелю на 40 днів, де йому явився ангел, який сказав, що скоро у нього народитися дочка. Анні теж явився ангел і сказав про зачаття, а також сказав, що дочку потрібно назвати Марією. Вона дійсно народилася, а пізніше її віддали в храм Єрусалима, щоб Марія служила Богові.

Традиції та обряди

День Якима (Іоакима) і Анни, який є віддання Різдва Богородиці, на Русі називали ще Днем породіль. Святі вважаються покровителями не тільки породіль і матерів, а й бездітних жінок. До них зверталися з молитвами про дітей. Також сьогодні вітали матерів і віддавали честь повитухам. Для цього люди випікали пироги, варили кашу і звали їх на бенкет.

Кашу варили всім миром, вона називалася «мирською» і була обрядовою. Кашу готували і на народження, і на хрестини, і на поминки. Тому її часто заговорювали і використовували для побутової магії.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Якщо в минулий день до молодих наречених приходили родичі, то сьогодні потрібно було кликати в гості сусідів. Сусіди завжди відігравали важливу роль, це було те суспільство, з яким ділилися і хорошим, і поганим, вони формували громадську думку, тому сусідів пригощали смакотою. Зазвичай для цього випікали пироги.

З гостями пов'язано багато обрядів. Для початку господар повинен був показати, що радий гостю, привітатися, запитати про здоров'я його сім'ї, дізнатися як пройшла його дорога. Після чого гість вже відповідав господареві, хоча той і так уже давно все знав. Але так як гостей вважали представниками вищих сил, то вважалося, якщо вони дарують подарунки і виголошують тости, то несуть благополуччя в будинок.