французькою мовою говорить більше 200 мільйонів чоловік в 5 частинах світу. Французька мова є найбільш досліджуваною іноземною мовою після англійської і посідає дев'яте місце за поширеністю в світі.

Така мелодійна і легка у вивченні мова має свої цікаві особливості. Повідомляє Clutch.

Ми розкажемо найцікавіші факти про французьку мову.

1.Удивительно, але найбільша кількість франкомовного населення проживає в Африці. Це пояснюється тим, що на початку ХІХ століття Франція колонізувала великі території Чорного континенту.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

2. Числівники дуже цікаві, тому що, наприклад число 80 дослівно перекладається як "Чотири двадцятки", а 90 – це "чотири двадцятки і десять", 98 – "чотири двадцятки і вісімнадцять". Але на слух сприймається досить легко, навіть після першого уроку учень може повністю продиктувати свій номер мобільного телефону.

3. Французи поділили руську і польську горілку. Якщо мова йде про російську горілку, то французи мають на увазі, що це "vodka", якщо говорять про польську горілку, то це вже "wodka".

4. Протягом 600 років у Великобританії була офіційна французька мова. І акт англійського парламенту про обов'язкове використання англійської мови був проголошений саме на французькій.

5. Слово "assiette" означає "тарілка", "настрій", "стан". Через цю саму плутанину стався вираз "не в своїй тарілці", а може, хотіли сказати спочатку "не в настрої". Але факт – помилка добре прижилася і розповсюдилася по всьому світу.

6. Коли чхає українець, йому кажуть "будь здоровий", француз очікує, що йому скажуть "нехай здійсняться всі твої бажання".

7. Саме з французької мови запозичили найбільшу кількість слів інші народи. Ми запозичили: кафе, ресторан, шампанське, шоколад і інші.

8. У французькій мові є 16 часових форм, для порівняння, в англійській – 12.

9. Найдовше речення, написане на цій мові було зафіксовано у романі Віктора Гюго "Знедолені". У ньому 823 слова.

10. Hennessy – бренд одного з найвідоміших коньячних будинків. Але на французькій це слово звучить як "ансі" з наголосом на останній склад. Це тому, що літера "H" завжди німа, її ставлять або для поділу звуків, або для того, щоб позначити придихання.

Нагадаємо, як з'явилося слово "амінь" і що воно означає.

Як повідомляв портал "Знай.uа", український школяр навчив Європу правильно розмовляти.

Також "Знай.uа" писав, іноземні зірки заспівали українською.