Знайдений меч виявився історичної цінністю

Восьмирічна мешканка Швеції здивувала всіх знахідкою в озері. Як відомо, дівчинка Сага Ванечек на дні озера виявила меч, якому, як виявилося пізніше, більше 1,5 тисячі років. Вона вразила своєю знахідкою не тільки родину, але і вчених.


Як писало видання The Local, дівчинка поділилася історією своєї поїздки на міське озеро. Вона вирушила на відпочинок зі своїм батьком Ендрю. Дівчинка гралася на березі, кидаючи палиці і каміння, як це часто роблять маленькі діти. Коли дитина взяв в руки чергову рукоятку для кидка, виявилося, що це не зовсім дерев'яна палиця. Придивившись, вона побачила загострений кінець. Найімовірніше, він довгий час лежав на дні озера, але із-за постійних посухи опинився так близько до берега.


Спочатку Ендрю Ванечек навіть не міг уявити, що знайдений меч історична цінність. Думали, що просто іграшка. Коли чоловік підніс експонат одному, він зацікавився знахідкою. Тоді і почали шукати правду і встановлювати істину. Оцінювач порадив Ендрю звернеться в музей, щоб фахівці дали більш точну оцінку. Шведські експерти оцінили вік меча в тисячу років, але потім повідомили, що його викували в п'ятому чи шостому столітті нашої ери, ще до епохи вікінгів.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще


На час проведення експертиз сім'ю попросили нікому не розповідати про знахідку. Тільки 4 жовтня дівчинка змогла поділитися своєю радість.

Це так кльово, я фанатка команди по американському футболу «Міннесота Вікингс» (сім'я Ванечек переїхала до Швеції з Міннесоти — прим. TJ), а тепер я знайшла меч як у вікінгів! – повідомила Сага Ванечек.


У виданні CNN відзначили, що Сагу Ванечек тепер можна називати «королевою Швеції». Це посилання до легенд про короля Артура — він отримав легендарний меч Екскалібур від Володарки озера.

Нагадаємо, раніше вчені розшифрували стародавнє єгипетське любовне заклинання.


Як повідомляв портал "Знай.иа" археологи розкопали унікальний скарб.


"Знай.иа" писав, що на Херсонщині розкопали могилу першого українського воїна. Вам варто це побачити.