Флоренс Найтінгейл народилася у 19 столітті в багатій аристократичній родині. Вона виховувалася у відмінних умовах, отримала освіту і мала можливість вийти заміж за впливового аристократа. Але вона відмовила абсолютно всім, хто до неї сватався.

Одного разу дівчина побувала у шпиталі для бідних людей. Те, що вона там побачила, вразило її до глибини душі. Повна антисанітарія, купи брудного лахміття, сморід, п'яні співробітники – все це неймовірно лякає і викликає огиду. Люди тут не лікуються, а лише помирають у жахливих муках.

Після відвідування лікарні Флоренс зрозуміла, яке її покликання. Вона вирішила стати сестрою милосердя. Аристократичне оточення не була здатна це зрозуміти і прийняти. Всі відмовилися від дівчини, більше ніхто не робив їй пропозицію. Але її це мало турбувало. Вона зосередилася на вивченні медичних книг, щоб отримати необхідні навички.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Леді з лампою

Коли почалася Кримська війна, Флоренс разом із 38 медсестрами вирушила на фронт. Там було нелегко, і мова йде не тільки про побутові труднощі. На війні ніхто не сприймав медсестер всерйоз. Поранені вмирали у власних екскрементах, від запаху крутилася голова, і ставало погано. По тілах бігали воші і щури, одяг прилипала до тіла. Це було нестерпно.

Спочатку дівчині віддавали лише безнадійних. Через деякий час кількість палат, за які вона відповідала, збільшилася. Флоренс ввела принципи гігієни, вона організувала пральні та кухні і навіть дбала про те, щоб у вільний час хворим було чим зайнятися. Кожну ніч дівчина відвідувала своїх пацієнтів. Вона отримала прізвисько "леді з лампою". Завдяки цій смекалистой, сміливою і відважної дівчині смертність скоротилася з 49 до 2 відсотків.

Флоренс повернулася з війни національним героєм. Вона присвятила своє життя реорганізації медичної системи та відкриття шкіл для сестер. Їй так і не пощастило зустріти свою любов. Перед смертю вона спалила всі свої записки та щоденники, щоб ніхто не дізнався про її сокровенних думках.

На честь Флоренс Найтінгейл, яка відмовилася від усього заради порятунку інших, назвали медаль. Це найвища нагорода для сестер милосердя.

Раніше портал "Знай.uа" писав про літню жінку, яка пробігла 42 кілометри на марафоні

А також про 99-річну жінку, яка пошила за 2 роки 840 комплектів одягу для африканських дітей

Нагадаємо: хлопець щодня фотографує, як помирає його кохана