Під час зйомок документальної кінострічки в Коста-Ріці дослідники знайшли незвичайних і унікальних ящірок. Вони володіють неймовірною здатністю – представники цього виду можуть дихати під водою.

Експертам вдалося зняти відеозапис, на якій ящірка пробула під водою близько 10 хвилин. На ролику можна розглянути, як бульбашка повітря стискується і розширюється у верхній частині голови плазуна.

Це ящірки виду під назвою Anolis oxylophus. Порівнювати з рибами їх не можна, адже у них відсутні зябра. До цієї знахідки вчені вважали, що вони просто затримують дихання, завдяки чому здатні перебувати під водою протягом 10-15 хвилин. Вони провели дослідження, яке показало, що плазуни зберігають кисень і потім дихають під водою.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Цей унікальний і дуже цікавий процес вимагає детального вивчення. Вчені прийшли до висновку, що ящірки під водою відчувають себе так само комфортно, як і на суші. Але вони поки не зрозуміли, навіщо плазуни забираються у воду.

Раніше вважалося, що ці ящірки належать до племені рибалок і полюють за здобиччю. Але зняте дослідниками відео не підтвердило цю гіпотезу.

Зараз дослідники порівнюють ящірок з дайверами, які дихають під водою з допомогою спеціального балона з киснем. Вони відзначили, що ящірки Anolis oxylophus – це перший вид наземних хребетних у світі, які володіють таким подвійним диханням.

Раніше портал "Знай.uа" писав про дивовижну історії дружби порося з собаками. Серце тварини наповнене любов'ю, і вона поводить себе зовсім не по-свинськи

Читайте також: у мережі показали найхитрішого пса у світі, його акторській майстерності можна тільки позаздрити. Пустотливі домашні вихованці не перестають дивувати

Як повідомлялося: рибалки показали найбільшу рибу в світі. Китова акула почала дрейфувати біля човна. Місцевий капітан повідомив, що це неймовірно рідкісне явище