Перевал Дятлова. Феномен, не розгаданий досі Дев'ять туристів під керівництвом студента п'ятого курсу УПІ (УрФУ) Ігоря Дятлова, загадково загинули, ця історія стала легендою, над якою ламає голову весь світ. Тепер у прокуратурі Свердловської області заговорили про ексгумацію останків, але тільки в тому випадку, якщо родичі дадуть дозвіл. Про це стало відомо зі слів начальника управління з нагляду за дотриманням федерального законодавства прокуратури Свердловської області Андрія Кур'якова.

Кур'яков розповів, що всі, наявні на даний момент медичні аналізи, будуть вивчені а якщо залишаться питання –імовірна ексгумація. Він додав, що, можливо, знадобитьс додаткова радіологічна експертиза.

За його словами, всі матеріали по справі про загибель групи Дятлова сумарно — 2 томи, це 900 сторінок. Дата початку діловодства — 6 лютого 1958 року. Першим був допитаний капітан Чудінов начальник селищної міліції Північного. Остання дата в справі — 28 травня 1959 року — протокол про припинення слідства. За словами Курьякова, у справі є всі версії події, і їх навіть більше, ніж висловлюють приватні дослідники.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Це пов'язано з тим, що в рамках розслідування допитувалися представники народу мансі. За словами Курьякова, зокрема, мова йде про мансі Бахтиярова, який заявляв ще, «що туристи впали з гори і всі загинули». У справі також є свідчення, що туристи після виходу з намету прожили 6-7 годин.

Курьяков заявив, що у вересні — жовтні минулого року прокурори вже їздили в Ушму, опитували мансі на предмет того, що вони знають про події і природних умовах на перевалі Дятлова як влітку, так і взимку.

Останній похід групи Ігоря Дятлова був присвячений XXI з'їзду КПРС. За 15 днів учасники походу повинні були подолати на лижах 300 кілометрів по гірничо-тайговій частині півночі Свердловської області і здійснити сходження на дві вершини — гору Отортен і Ойка-Чакур.

Нагадаємо, таємниця перевалу Дятлова: що відомо про трагедію, яку не можуть пояснити навіть через 60 років.

Також ми писали: у це складно повірити – вчені розкрили таємницю прокляття гробниці Тутанхамона.

"Знай.uа" писав, исследователь-аматор виявив нові, неймовірні докази причетності шаманів-мансі до загибелі туристичної групи на перевалі Дятлова .